obratite pažnju

Ovaj organ je od PRESUDNOG značaja, a ne vodimo dovoljno računa o njemu: 5 pravila koja morate ispoštovati tokom zime

0
Namirnice koje baš dobro utiču na njegovu funkciju su urme, grožđice, kruške, jabuke, krastavac, šargarepa, dinja, žitarice, med, anis i cimet.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Slezina primarno učestvuje u otklanjanju i uništavanju istrošenih crvenih krvnih zrnaca i polomljenih trombocita, kao i u recikliranju gvožđa i globina. Služi kao rezervorar krvi, jer sadrži crvene krvne ćelije i trombocite, a u ograničenoj količini može da pruži nešto poput "autotransfuzije" u slučaju odgovora na stres uzrokovan krvarenjem. Uprkos veličini i mnogim korisnim i važnim funkcijama koje obavlja nije vitalni organ, što znači da nije potrebna za održavanje života.

 

Metoda u koju se mnogi kunu: Evo kako čašom vode rešite brojne probleme i ispunite svoje najveće želje

 

Za njeno dobro funkcionisanje u zimskom periodu je važno:

 

1. Izbegavati veće količine sirove hrane ili vrlo hladnih namirnica i napitaka, poput onih iz hladnjaka koji ubijaju "probavnu vatru". Čaj nakon obroka pomoći će probavi, a namirnice koje baš dobro utiču na funkciju slezine su urme, grožđice, kruške, jabuke, krastavac, šargarepa, dinja, žitarice, med, anis i cimet.

 

2. Izbegavati šećer i masti. Prevelika količina šećera koja "umara" pankreas ne čini dobro ni slezini. Treba izbegavati masnu hranu, alkohol, brzo razgradive šećere i previše mlečnih proizvoda.

 

Godinu dana bez mesa u ishrani: 7 stvari koje će se dogoditi s vašim telom nakon ove radikalne promene!

 

3. Izbegavati neredovne obroke. Na slezinu vrlo loše utiču neredovni obroci. Vrlo teško funkcioniše ako preskočimo doručak, pojedemo previše za ručak ili kasno konzumiramo večeru.

 

foto: Shuterstock

4. U ishranu uključiti cele žitarice i povrće. Cele žitarice i povrće u umerenim količinama predstavljaju potrebno "gorivo" za slezinu. Pirinač, žitarice, kvinoja, proso, heljda, sočivo, pasulj, leblebije i druge mahunarke mogu svakodnevno da se konzumiraju, ali u manjim količinama, a uz njih može da se pojede obilnija količina povrća uz komadić mesa ili manju količinu ribe.

Kada je o povrću reč, najbolje je konzumirati ono žute ili narandžaste boje poput šargarepe, bundeve, paškanata, batata ili krompira.

 

Dijeta koja svima uspeva: Uz ovaj jelovnik izgubićete 10 kilograma za dve nedelje!

 

 

foto: Shuterstock

5. Fizička aktivnost. Uprkos prikladnoj ishrani slezina može da bude preopterećena zbog nedostatka fizičke aktivnosti, stresa, bolesti ili prevlažne klime, pa ne treba posebno isticati da je redovna fizička aktivnosti izuzetno važna.

 

makonda-tracker