WELLBEING

Glavobolje i vrtoglavice

0
Koliko kičma utiče na bolove u glavi i vratnom delu, kako treba da tretiramo određene regije, ali i koji su najbolji načini da rešimo ovaj problem, objašnjava naš stručni saradnik

 

Najčešća je takozvana cervikogena vrtoglavica koju izaziva funkcionalni blok u zadnjoj atlantookcipitalnoj opni kroz koju prolaze dve ključne arterije. Usled opterećenosti glave i vrata kod raznih profesija, kao što su frizeri, stomatolozi, tekstilni radnici ili zbog trzajnih povreda glave pri saobraćajnim nesrećama, dolazi do stezanja i suženja ovih arterija, a time je oslabljen dotok krvi i kiseonika ka mozgu.


Šta nam briše uspomene? OVO je razlog zašto se (uglavnom) ne sećamo ranog detinjstva

 

Često se javlja i glavobolja koja je udružena s prolaznom gluvoćom i nestabilnošću pri kretanju. Pacijenti najčešće vrtoglavicu opisuju ovako: Probudila me je jaka vrtoglavica, cela prostorija okretala se ukrug, osećao sam nagon za povraćanjem. Kad naglo ustanem, sagnem se ili zabacim glavu, sve mi se zaljulja i okreće. Kad hodam, osećam se nestabilno i imam utisak da idem u stranu.

 

ŠTA JE SPINALNA DEKOMPRESIJA?


Dekompresioni tretman kičme, skraćeno DTK, jedini je neoperativni tretman, kompjuterski kontrolisan i dijagnostički povezan, koji postiže odlične rezultate kod teških slučajeva diskus-hernije u vratnom i lumbalnom delu kičme, degenerativnih promena, artritisa, stenoze spinalnog kanala i pritiska na nervne korenove.

 

foto: Shutterstock

 

DTK deluje tako što smenjivanjem lagane trakcije i razvlačenja, odnosno povećanja međupršljenskog prostora od svega milimetar-dva, oslobađa živce – smanjuje bol, trnjenje, glavobolje, vrtoglavice, kao i slabost u šakama i stopalima. Ova metoda klinički je dokazana, sa efikasnošću od 85 odsto.


Godinu dana bez mesa u ishrani: 7 stvari koje će se dogoditi s vašim telom nakon ove radikalne promene!

 

Tokom tretmana klijent je u udobnom položaju, vrlo opušten, a proces je ugodan, relaksirajući i potpuno bezbedan. Nakon DTK koji traje 30 minuta, klijent prelazi u kabinet gde mu se aplicira drugi deo tretmana, što dodatno deluje na ublažavanje bola i rešava ga njegovih tegoba. Ovo je jedan od najefikasnijih neoperativnih načina delovanja na bol u kičmi i vratu.

 

foto: Shutterstock

 

Svaki tretman uključuje DTK metodu, manuelne i mehaničke procedure i traje 60 minuta dnevno. U Spinalis centru postižemo rezultate od 80 do 85 odsto uspešnosti u lumbalnom i vratnom delu kroz 10 tretmana u kontinuitetu, u zavisnosti od povrede, stanja, dužine trajanja tegobe, kliničke slike i godina.

 

Piše: dr Žarko Radović, fizioterapeut Centra za negu kičme i održavanje tela Spinalis

 

foto: Promo

 

makonda-tracker