zdravlje žene

Stanje je postalo alarmantno: U Srbiji 420 žena godišnje umre od raka jajnika!

0
Maligni tumori jajnika su najčešći uzrok smrti medju ginekološkim malignitetima, a od te bolesti u Srbiji godišnje umre oko 420 žena, upozorila je danas onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Suzana Vasović.

 

foto: Profimedia

Nažalost, dijagnoza karcinoma jajnika se kod gotovo dve trećine bolesnica postavlja u uznapredovaloj fazi bolesti, kada su i rezultati lečenja lošiji. Razlog je nespecifični simptomi i nedostatak sigurne metode ranog otkrivanja", objasnila je Vasović.

Dodale je da mali broj pacijentkinja, samo oko 15 odsto, kojima je bolest dijagnostikovana u ranom stadijumu, ima dobru prognozu, sa petogodišnjim preživljavanjem koje dostiže 80-90 odsto.

 

​10 stvari koje ne smemo da prećutimo ginekologu

Što se tiče sistemskog lečenja karcinoma jajnika u Srbiji, postoje mnogobrojni problemi. Iako je učestalost karcinoma jajnika u Srbiji slična kao u drugim evropskim zemljama, smrtnost od ove bolesti je veća, kao rezultat lošijeg ukupnog lečenja" istakla je Vasović.

Ocenila je da su rano otkrivanje, bolje hiruško lečenje u visoko specijalizovanim ginekološkim klinikama, uz uvodjenje inovativnih lekova, ali i uvodjenje nekih standardnih citotoksičnih lekova koji još nisu dostupni u Srbiji, neophodni preduslovi za bolje lečenje karcinoma jajnika, a time i smanjenje smrtnosti od te opake bolesti.

 

 

makonda-tracker