Wellbeing

Stručnjaci otkrivaju: Kada možemo bez opasnosti uzimati dodatke ishrani?

0
Pre korišćenja suplemenata, potrebno je da se urade odgovarajuće analize krvi kako bi se znalo šta nam nedostaje u organizmu. Samo na taj način možemo bez opasnosti da ih koristimo, otkriva naša stručna saradnica
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
foto: Privatna Arhiva

 

 

 

Piše: Dr Danijela Drašković,

endokrinolog Opšte bolnice MediGroup

 

 

 

Termini kao što su oksidativni stres i slobodni radikali postali su sve učestaliji, kako u medicinskoj literaturi tako i časopisima koji se bave zdravljem i savremenim konceptima lečenja. Zapadna medicina neprikosnovena je u dijagnostici i lečenju akutnih bolesti, a kada su u pitanju one hronične, tu nema dovoljno odgovora i potrebnih saveta kako možemo preventivno da delujemo. Iz ovih potreba proistekao je novi trend lečenja, takozvani personalizovan pristup, koji se zasniva na tome da svakoj osobi (ne pacijentu) treba pristupiti kao složenom i različitom subjektu kome je potreban baš onaj pristup lečenja kakav će kod njega dovesti do najbržih i najboljih rezultata. Pronađeni su brojni molekuli, novi markeri iz krvi koji mogu ukazivati na postojanje sklonosti ka razvoju kardiovaskularnih, metaboličkih, imunoloških i drugih hroničnih bolesti, a to se može koristiti kao prevencija ovih stanja još pre nego što se bolest razvije. Jedan od značajnijih parametara jeste i procena oksidativnog stresa u organizmu.

 

Prekinite zabludu: Ovu voćku nikako ne treba jesti za doručak
 

SLOBODNI RADIKALI - NEPRIJATELJI ORGANIZMA

 

Oksidacija je hemijski naziv za proces oduzimanja elektrona iz atoma, a kao rezultat ove reakcije nastaju slobodni radikali. Oni pokušavaju da povrate taj jedan oduzeti elektron i na taj način započinju jednu lančanu reakciju u kojoj dolazi do oštećenja zdravih ćelija, DNK lanaca i sve većeg stvaranja novih potentnih slobodnih radikala, što dovodi do starenja organizma i nastanka većine poznatih bolesti. Proces nastanka slobodnih radikala u ćelijama neprekidan je, slučajan i vezan je za normalne metaboličke reakcije. On se dešava kod svih, ali je izraženiji ukoliko živimo u sredinama gde je pojačano zračenje, ako postoji zagađenost vode, vazduha i zemljišta, kada postoji nedostatak oligoelemenata u hrani, kod pušača, ukoliko smo izloženi preteranoj fizičkoj aktivnosti, u određenim medicinskim stanjima i kod neželjenih efekata određenih lekova. Hronični umor, malaksalost i nervoza, često su simptomi koji mogu ukazati na neravnotežu u našem organizmu, a prate ih bezvoljnost, gubitak motivacije, nesanica, ubrzan rad srca, kao i česte oscilacije krvnog pritiska. Ovo su ujedno simptomi hroničnog stresa, imamo ga svi u određenoj količini, koji bi trebalo da nas nateraju da uvedemo promene u svoj život kako bismo ostali zdravi.

 

Najmoćniji prirodni lek jedemo svakog dana, ali NEPRAVILNO: Da bi beli luk učinio čuda za vaše zdravlje, jedite ga ovako!
 

ANTIOKSIDANTI KAO ZAŠTITNICI

 

Naš organizam ima visokosofisticiranu zaštitu od slobodnih radikala u vidu materija koje imaju antioksidantna svojstva. To su biološki aktivne materije koje deluju na nekoliko načina: onemogućavaju stvaranje novih slobodnih radikala u organizmu, ali i uništavaju one već stvorene tako što predaju jedan elektron slobodnim radikalima i na taj način ih stabilizuju. Ovi antioksidanti su vitamini C, E i prekursor vitamina A, potom minerali bakar, cink i selen, kao i određeni enzimi. Na osnovu ovoga može se zaključiti da do oksidativnog stresa dolazi usled neravnoteže, kada postoji veća produkcija slobodnih radikala nego antioksidativna zaštitna sposobnost organizma. Današnja medicina razvila je nove mogućnosti da se iz analize krvi sagleda trenutno stanje organizma, to jest ukupan kapacitet antioksidantnih enzima zaštite i slobodnih radikala u telu. Na taj način mogu se odrediti dalji koraci kako bi se povratila ravnoteža i preventivno delovalo na razvoj bolesti. Svedoci smo velikog broja čudesnih lekova koji su u stanju da izleče i najteže bolesti. Da li je to stvarno tako i u kojoj meri samo promena stila života, određenih namirnica i primena antioksidanata mogu da nas sačuvaju od bolesti ili izleče od onih koje već imamo?

 

Više nema odricanja, ali ni gojenja: Ovo su 3 najbolje ukusne zamene za hleb, testeninu i krompir

 

UTICAJ NA ORGANIZAM

 

Prirodni antioksidanti nalaze se u voću i povrću. Poznate su činjenice da hrana koja je bogata voćem i povrćem može preventivno delovati na određene bolesti. Suplementi su proizvodi koji su namenjeni kao dodatak ishrani, a sadrže jednu ili više komponenti: vitamine, minerale ili biljke. Američka agencija za lekove predložila je da se pre uzimanja suplemenata urade odgovarajuće analize krvi kako bi se znalo šta je deficitarno u organizmu. Samo na taj način možemo bezopasno koristiti suplemente. Takođe, predloženo je da se ne uzimaju više od tri suplementa u isto vreme kako bi mogao da se prati njihov uticaj i predupredili eventualni neželjeni efekti. Tek kada prođu ta tri meseca (koliko je fiziološki minimum da se stanje popravi), potrebno je ponoviti analize vitamina ili minerala koji nedostaju i napraviti plan za dalje lečenje. Ujedno, izuzetno je važno znati da određeni suplement može reagovati na hroničnu terapiju, pa je od velikog značaja upitati lekara o njegovim mogućim sadejstvima.

 

Do sada je urađen veliki broj studija o tome da li su suplementi stvarno čarobni lekovi i mogu li da izleče određene bolesti. Postoje oprečna mišljenja, ali ono što je najbitnije jeste to da se moraju kontrolisano uzimati zbog njihovih neželjenih efekata, kada se koriste u velikim količinama. Još od ranije poznato je da visoke doze beta karotena povećavaju rizik za razvoj karcinoma pluća kod pušača a visoke doze vitamina E povećavaju rizik za nastanak karcinoma prostate i vaskularnih oboljenja kod muškaraca.

 

Gledano iz ugla medicine, može se zaključiti da je naše telo izuzetno složeno i kako je za poboljšanje zdravstvenog stanja neophodno uraditi više promena, bilo da je reč o stilu života, našem mentalnom i emotivnom stanju ili precizno datim suplementima, što će pokrenuti jednu neophodnu sistemsku promenu kod čoveka. Ne postoji pogled na ljudski organizam iz ugla jednog problematičnog organa, taj organ samo je deo jednog velikog mozaika zvanog sadejstvo svih organa, to jest ljudsko telo. Kvantna fizika dokazala je da ne postoji samo fizičko, već i mentalno, emotivno, energetsko i duhovno telo. Kada iz ovog saznanja sagledamo problem jednog organa, onda shvatamo koliko moramo da spojimo delova da bismo dobili celinu. Na osnovu detaljnih informacija o stilu života, namirnicama koje su najzastupljenije u ishrani, dužini spavanja, količini fizičke aktivnosti, varenju, zadovoljstvu svojim životom i svakodnevnoj količini stresa, može se pristupiti savetu, kako o neophodnim promenama, tako i o odgovarajućim suplementima, koji imaju zadatak da poprave proces koji je trenutno oštećen, slabu tačku našeg organizma, što na duže staze može značiti i prevenciju bolesti.

 

STRUČNI SAVET

 

Sagledavanje stanja organizma preko oksidativnog stresa savetuje se svim ljudima, nezavisno od toga da li su oni zdravi pa nameravaju da poboljšaju kvalitet svog zdravlja ili imaju hroničnu bolest i žele da preveniraju dalje komplikacije. Na kraju, možemo zaključiti da sami suplementi nisu čarobni lekovi i ne smeju da se koriste nekontrolisano, već u sadejstvu sa zdravom ishranom, odgovarajućom fizičkom aktivnošću i zdravim emotivnim i mentalnim stanjem pojedinca mogu dovesti do traženih promena na nivou ćelije.

 

 

 

 

 

makonda-tracker