idealno rešenje

Više nema odricanja, ali ni gojenja: Ovo su 3 najbolje ukusne zamene za hleb, testeninu i krompir

0
Svi koji žele da zadrže liniju ili da se reše kilograma viška, trebalo bi da vode računa o onome šta i koliko jedu. Ako vam nedostaje ideja, a ne želite da ostanete gladni, isprobajte zamene za hleb, testeninu i krompir s minimumom kalorija i maksimalno nutritivnih sastojaka koje možete da jedete koliko god i kad god želite!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Zamena za krompir

Ova namirnica može da se priprema na bezbroj načina, a ne sadrži gotovo nikakve masnoće. Ima vrlo malo ugljenih hidrata i kalorija, pa je zbog toga idealna zamena za krompir. U pitanju je karfiol, kojeg možete da pretvorite u ukusan prilog ako ga skuvate i pripremite kao krompir i pretvorite u pire. Isto tako, kuvan karfiol začinjen s malo soli, bibera, maslinovog ulja i sirćeta postaje najukusnija salata.

 

Ovo sigurno niste znali: 10 jela koja su prve napravile Maje, a popularna su i danas

 

2. Zamena za hleb

Hleb je kod nas u Srbiji vrlo popularna namirnica koja je direktno povezana sa gojenjem. Ako ste i vi zavisnik od hleba i ne možete ni da zamislite obrok bez njega, donosimo alternativu. Reč je o hlebu bez trunke brašna koji je vrlo ukusan i jednostavan za pripremu.

 

3. Zamena za testeninu

Testenina je mnogima glavni deo brzinskog obroka koji može da se pripremi za svega pola sata. Ali, iako je vrlo ukusan dodatak jelima, testo nije prijatelj vaše linije, posebno ako planirate da izgubite koji kilogram viška. Ako želite da izbegnete ugljene hidrate, donosimo recept za najzdravije špagete koje možete da jedete do mile volje!

 

Kako da napravite najbolji beskvasni hrono hleb

 

Špagete od tikvica s piletinom u sosu od paradajza i bosiljka

Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja, 20 dkg pilećih prsa, 1 do 2 čena belog luka, 1 manja glavica luka, 300 g pasiranog ili iseckanog paradajza, 2 srednje tikvice isečene na tračice, so, biber, sveži ili sušeni bosiljak

 

Priprema:

1. U veći, plitki lonac za sos ugrejte ulje i dodajte komadiće piletine, so i biber.
2. Piletinu lagano zapecite (dok ne pobeli), pa dodajte naseckani crni i beli luk.
3. Sve zajedno kuvajte dok luk ne omekša i postane proziran, pa dodajte paradajz.
4. Ostavite da se zakuva, pa potom smanjite vatru i ostavite da se lagano krčka oko 5 minuta.
5. Dodajte bosiljak i po potrebi još soli i bibera i kuvajte još oko 5 do 10 minuta sve dok se sos ne zgusne.
6. Na kraju, u sos ubacite isečene tikvice, pa ih još par minuta prokuvajte dok ne postanu "al dente"

 

Grožđe za mladolik izgled

 

Saveti:

- Špagete možete da servirate s malo parmezana i da uživate u ukusnom dijetalnom obroku.
- Špagete od tikvica na ovaj način možete da kombinujete sa svim sosovima koje ste do sada pravili uz klasičnu testeninu.
- Umesto da ih odmah ubacite u sos, tikvice možete da skuvati posebno u slanoj vodi i da ih servirate prelivene sosom.

makonda-tracker