ZDRAVLJE

5 biljaka koje smiruju nervozna creva: Jednu Dženifer Lorens pije da opusti "živce", treća je nepoznata, a čini čuda

0

Nadutost posle obilnog obroka, povremena žgaravica ili težina u stomaku su problemi sa varenjem koji često znaju da pokvare dan.

foto:  EPA/SEBASTIEN NOGIER
foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Iako moderna medicina nudi efikasna rešenja, sve više ljudi se ponovo okreće prirodi, tražeći blaže i dugotrajnije načine da umire želudac i creva.

 

Još od davnina, lekovite biljke i začini koristili su se u tradicionalnoj medicini upravo zbog svojih blagotvornih dejstava na sistem za varenje, a danas im i nauka daje legitimitet.

 

Ovih 5 biljaka i začina dokazano pomažu varenju, i to ne samo na osnovu narodnog iskustva, već i laboratorijskih istraživanja.

1. Nana (menta)

 

Nana ili menta (Mentha piperita) spada među najpoznatije prirodne "spasitelje" kada su u pitanju stomačni problemi. Njen glavni aktivni sastojak, mentol, opušta mišiće creva i želuca, smanjuje nadutost, gasove i bolove, a deluje i protivupalno i antibakterijski.

 

Kliničke studije pokazuju da kapsule ulja nane mogu da ublaže simptome sindroma iritabilnog creva (IBS).

NANA UBLAŽAVA ŽELUDAČNE PROBLEME
NANA UBLAŽAVA ŽELUDAČNE PROBLEME foto: Vaclav Mach/Shutterstock


Međutim, osobe koje pate od gorušice treba da budu oprezne, jer ulje nane može da opusti mišić koji sprečava vraćanje želudačne kiseline u jednjak. U tim slučajevima, blagi čaj od nane je bezbednija i prijatnija opcija.

 

2. Kamilica

 

Kamilica (Matricaria chamomilla) nije samo čaj za smirenje. Ona je i prirodni saveznik varenja. Tradicionalno se koristi za ublažavanje nadutosti, grčeva i stomačnih iritacija. Svakog dana širom sveta popije se više od milion šoljica kamilice, a istraživanja pokazuju da to nije bez razloga.

 

Studije na životinjama su pokazale da ekstrakt kamilice može smanjiti rizik od stvaranja čira na želucu, zahvaljujući antioksidantima koje sadrži. Kod dece, kombinovani biljni čaj sa kamilicom pomogao je čak 57% beba koje su imale kolike, dok je u kontrolnoj grupi taj broj bio tek 26%.

ČAJ OD KAMILICE JE POGODAN ZA SVE, OPUŠTA I POMAŽE VARENJU
ČAJ OD KAMILICE JE POGODAN ZA SVE, OPUŠTA I POMAŽE VARENJUfoto: Oksana Mizina/Shutterstock

Kamilica se generalno smatra bezbednom, ali osobe sklone alergijama treba da je koriste s oprezom.

 

Glumica Dženifer Loren je u više  navrata u medijima govorila da pred važne događaje i izalzak na crveni tepih pije čaj od kamilice da se opusti i smiri nerve.

 

3. Ajovan (semenke karoma)

 

Semenke ajvana (Trachyspermum ammi), nezaobilazne u indijskoj kuhinji i Ajurvedi, vekovima se koriste za smanjenje gasova i ubrzavanje varenja. Njihov aktivni sastojak timol stimuliše lučenje želudačne kiseline i enzima, što olakšava razgradnju hrane.

AJOVAN POMAŽE VARENJU
AJOVAN POMAŽE VARENJU foto: Shutterstock / Brent Hofacker

Istraživanja su pokazala da ajvan ubrzava prolazak hrane kroz creva i podstiče lučenje žuči, dok istovremeno smiruje grčeve u stomaku.
Ipak, žene koje su trudne ili doje treba da izbegavaju veće količine ovog začina, jer u visokim dozama može biti štetan.

 

4. Komorač

 

Komorač (Foeniculum vulgare) se u mnogim kulturama tradicionalno žvaće posle jela i to s dobrim razlogom. Ovaj aromatični začin sadrži puno vlakana i prirodne materije anetol, koja deluje opuštajuće na mišiće creva i ublažava nadutost.

KOMORAČ SE DAJE I BEBAMA KAD IMAJU GRČEVE
KOMORAČ SE DAJE I BEBAMA KAD IMAJU GRČEVE foto: Michelle Arnold / Alamy / Alamy / Profimedia

Neka istraživanja pokazuju da komorač može pomoći osobama sa IBS-om, jer smanjuje bolne grčeve. Čak i popularna "voda za bebe" protiv grčeva (tzv. gripe water) često sadrži upravo komorač.

 

5. Kim

 

Kim (Cuminum cyminum) je još jedan stari saveznik dobrog varenja. Nauka potvrđuje da on povećava aktivnost digestivnih enzima, podstiče lučenje žuči i ubrzava razgradnju hrane.


U jednoj studiji na pacovima, kim je skratio vreme varenja za 25%, dok su u kliničkom ispitivanju osobe sa sindromom iritabilnog creva osetile značajno poboljšanje već posle dve nedelje uzimanja koncentrovanog ekstrakta kima.

KIM SMANJUJE NADUTOST I GASOVE
KIM SMANJUJE NADUTOST I GASOVE foto: Michelle Lee Photography, Shutterstock

Dakle, biljke i začini ne mogu uvek zameniti lekove, ali mogu biti blagi i prirodni saveznici zdrave probave. U umerenim količinama, kao deo ishrane, potpuno su bezbedni i mogu doneti vidljivu razliku.

 

Za mnoge, šolja toplog čaja od kamilice ili prstohvat kima u obroku mogu biti jednostavan i ukusan korak ka boljem varenju.

 

Bonus video:

Žena dnevno jede 9000 kalorija, 6 dana jede, 7. dan je za varenje

 

makonda-tracker