šta kaže struka?

Polen ambrozije je u punom jeku tokom septembra – kako izaći na kraj sa najpodmuklijom sezonskom alergijom?

0

Dok mnogi proleće smatraju glavnom sezonom polena, jedna vrsta polena budi se i izaziva jake alergije tek u kasno leto i jesen.

Ambrozija je u punom jeku
Ambrozija je u punom jekufoto: Shutterstock / Dragana Gordic

Polen ambrozije obično svoj vrhunac dostiže sredinom septembra; ova vrsta polena može izazvati sezonski alergijski rinitis (poznatiji kao polenska groznica), prenosi "Američki koledž za alergije, astmu i imunologiju".

 

U svetu je poznato preko 50 različitih vrsta i podvrsta ove biljke, koja uspeva u najrazličitijim regionima širom sveta.

 

Ambrozija obično u avgustu počinje sa cvetanjem i proizvodnjom svog sitnog puderastog polena i taj proces traje sve do novembra.

 

Koji su simptomi alergije izazvane polenom ambrozije?

 

Simptomi alergije na ambroziju su slični onima kod drugih alergija na polen:

 

  • Kijanje
  • Curenje iz nosa
  • Začepljenost nosa
  • Glavobolje
  • Iritirane oči
  • Svrab u grlu

 

Kako ističe "Američki koledž za alergije, astmu i imunologiju", polen ambrozije takođe može pogoršati simptome astme, što dovodi do pojačanog kašlja.

 

Kako tretirati i lečiti alergiju na ambroziju?

 

Ako patite od simptoma polenske groznice u kasno leto ili jesen, konsultujte se sa alergologom o mogućnosti alergije na ambroziju.

 

Vaš alergolog može potvrditi dijagnozu kožnim testom - nanošenjem razblaženog alergena na površinu kože i čekanjem oko 15 minuta da vidi da li postoji reakcija, kao što je podignuta crvena kvrga koja svrbi.

 

Ukoliko primetite simptome konsultujte se sa lekarom
Ukoliko primetite simptome konsultujte se sa lekaromfoto: Branislav Nenin/Shutterstock

Alergije na ambroziju mogu se lečiti antihistaminicima i drugim lekovima za alergije, navodi "Američki koledž za alergije, astmu i imunologiju".

 

Kao i u sezoni polena u proleće, možete pokušati da preskočite ove alergije tako što ćete početi da uzimate lekove dve nedelje pre nego što očekujete da će vaši simptomi biti u jeku. Pitajte svog alergologa da li se neki od vaših lekova može uzeti pre nego što se razviju simptomi.

 

Prema "Američkom koledžu za alergije, astmu i imunologiju" dostupne su dve opcije imunoterapije za teške slučajeve alergije na ambroziju:

 

  1. Alergijske injekcije mogu pomoći vašem telu da izgradi otpornost.
  2. Tablete koje se rastvaraju pod jezikom se izdaju na recept. Tablete se moraju uzimati 12 nedelja pre početka sezone ambrozije.

 

Koje su alternativne mere za prevenciju alergije na polen ambrozije?

 

Da li ste znali da maženjem kućnog ljubimca koji je bio napolju možete doći u dodir sa polenom?
Da li ste znali da maženjem kućnog ljubimca koji je bio napolju možete doći u dodir sa polenom?foto: Shutterstock/Prostock-studio
  • Da biste izbegli polen, morate znati na koji polen ste osetljivi, a zatim proveriti količinu polena koja vam smeta. U proleće i leto, tokom sezone polena drveća i trava, nivoi su najviši uveče. U kasno leto i ranu jesen, tokom sezone polena ambrozije, nivoi su najviši ujutru.
  • Držite prozore zatvorene u svakom trenutku, i kod kuće i u kolima.
  • Zapamtite da se polen može raširiti u vašem domu preko odeće, vaše kose ili vašeg kućnog ljubimca — zato promenite odeću nakon što ste duže vreme bili napolju, istuširajte se pre spavanja i operite ruke nakon što ste pomazili životinju koja je bila napolju.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Saveti alergologa

 

makonda-tracker