zdravlje

Šta da uradite ako oljutite oko paprikom? Nekoliko trikova će vam pomoći da ublažite bol i neprijatnost

0

Svakom se sigurno nekada desilo da rukom kojoj je pipao nešto ljuto pipne oči... tad nastaje bol, neprijatnost, a ove namirnice mogu da vam olakšaju tegobe 

foto: Shutterstock / Adam Gregor
foto: Shutterstock / Adam Gregor

Ovo su neki od kućnih trikova koji mogu da vam donesu olakšanje, ali ako ne deluju ili osećate da vas oko mnogo peče najbolje je da potražite savet lekara.

 

Ispiranje očiju hladnom tekućom vodom može pružiti privremeno olakšanje, ali ponekad je nedovoljno i morate učiniti nešto dodatno da biste ublažili neprijatne simptome.

 

Hladna voda

 

Prvo, dobro se umijte čistim rukama sa dosta hladne vode. Ovo je instant pomoć za uklanjanje ljutih čestica iz očiju. Ovaj stari trik pomaže da se kontroliše osećaj pečenja i smanji nelagodnost. Korišćenje hladne vode za ispiranje očiju takođe smanjuje crvenilo koje može biti uzrokovano njime. Osim vode može se koristiti i fiziološki rastvor.

Mleko

 

Drugi najdostupniji kuhinjski sastojak koji može da reši ovaj problem je mleko. Ima rashlađujuća i umirujuća svojstva koja su izuzetno korisna u otklanjanju problema peckanja u očima. To je takođe zato što čili i paprika sadrže neku vrstu ulja koje mleko može efikasno da neutrališe. Ako imate osetljive oči, mleko je najbolji izbor za vas.

 

Puter

 

Gi ili pročišćeni puter takođe može da vam pomogne kada patite od iritacije oka koja je nastala od ljute papričice.. Takođe, mešanje putera sa malo hladne vode daje još bolje rezultate. Mešavinu gija i vode stavite na pamučnu podlogu i držite je na oku.

ZA TEŽE SLUČAJEVE IPAK POTRAŽITE SAVET LEKARA
ZA TEŽE SLUČAJEVE IPAK POTRAŽITE SAVET LEKARA foto: Africa Studio/Shutterstock

Topla obloga

 

Mnogi ljudi da kad im nešto upadne u oko zagreju čistu pamučnu krpu i stave je na oko na kojem imaju problem. Ovo uglavnom pomaže u ublažavanju iritacije i bola, ali može pomoći i u situacijama kad se oljutite paprikom. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste to da obloga ne sme da bude mnogo vruća.

 

Ovo su neki laki i efikasni načini da sebi pomognete kod kuće ako ste se oljutili ljutom paprikom, ali ako ne uspete sami da prevaziđete problem najbolje je da posetite oftamologa.

 

Bonus video:

Trik za brzinske punjene paprike

 

makonda-tracker