širok spektar stanja

Uzroci mogu biti mnogobrojni: Šta znači VISOK CRP i na šta može ukazivati?

0

Ako su vrednosti CRP-a znatno povišene, obavezno o tome obavestite svog lekara.

Šta je CRP i šta pokazuju njegove povišene vrednosti?
Šta je CRP i šta pokazuju njegove povišene vrednosti?foto: Jarun Ontakrai/Shutterstock

C-reaktivni protein ili, kraće, CRP, jeste protein koji proizvodi jetra kao odgovor na upalu. Zapravo, to je protein u krvi koji reaguje rastom kada u organizmu postoji akutni upalni proces. 

 

Visok nivo CRP-a u krvi može biti marker upale, a postoji širok spektar stanja koji mogu da budu uzročnici. Visok nivo CRP-a takođe može indikovati i da postoje upale u arterijama.

 

Ako doktor sumnja da imate neko upalno stanje, mogao bi da zatrži rezultate CRP-a iz krvi, što može pokazati ukoliko postoji visok nivo inflamacije, ali ne i gde je ona locirana, odnosno šta je uzrokuje.

 

Dakle, CRP može ukazati samo na to da je upalni proces prisutan u organizmu.

 

Kasnije je koristan kako bi se pratilo stanje po uvođenju terapije, a jednako je važan i kod virusnih i kod bakterijskih infekcija.

 

On se proverava uobičajenim testom iz krvi i može se raditi u bilo koje doba dana, odnosno, nezavisno od vaših obroka.

 

 

Na šta može ukazivati visok CRP?

 

Dr Vladimir Kecman je za Stetoskop.info popisao moguće uzročnike visokog CRP-a:

 

 

  • Maligna oboljenja (naročito limfomi)
  • Sistemski lupus eritematodes
  • Reumatoidni artritis
  • Vaskulitisi
  • Infarkt miokarda – visokosenzitivni CRP služi kao parametar za procenu kardiovaskularnog rizika
  • Infekcija – naročito bakterijskih u kojima je porast mnogo brži i izraženiji od porasta sedimentacije ili broja leukocita. Kod virusnih infekcija to nije slučaj, pa to takođe nekad može biti značajan diferencijalno dijagnostički parametar za razlikovanje bakteriskih i virusnih infekcija
  • Zapaljenjska oboljenja creva
  • Pneumokokna pneumonija
  • Reumatska groznica
  • Tuberkuloza

 

CRP se proverava testom iz krvi
CRP se proverava testom iz krvifoto: vasara/Shutterstock


Šta treba da radite ako imate visok CRP?

 

Visok CRP doktori zovu biomarkerom, što je faktor koji treba imati na umu kada je reč o analizi nečijeg zdravstvenog stanja, ali on samo po sebi ne može biti indikator za određenu dijagnozu.

 

Jedna studija iz 2015. o uticaju ishrane na CRP istakla je da nutritivna i dobro izbalansirana ishrana, uz mnogo voća, povća i vlakana, može imati pozitivan uticaj na smanjivanje CRP-a.

 

Vitamin C se takođe istražuje kao način da se snizi nivo CRP-a kod ljudi koji imaju povišen rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 

Jedno istraživanje iz 2017. godine sugeriše da probiotici mogu imati pozitivan efekat, ali neophodno je više studija koje bi potvrdile ovakve tvrdnje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

SAMO PRVO DAVANJE KRVI JE VATRENO KRŠTENJE! Stojadinović za Kurir: Posle par davanja shvatite da će ta krv NEKOME SPASITI ŽIVOT

 

makonda-tracker