nezgodna boljka

LOŠA vest za sve one koji pate od alergija: Tokom septembra ćete biti u 11 PUTA većem problemu

0

Merenja nadležnih institucija pokazuju rezultate koji nimalo neće ići na ruku osobama koje pate od alergija. 

Ukoliko imate problem sa alergijama, septembar bi mogao da bude veoma nezgodan mesec za vas
Ukoliko imate problem sa alergijama, septembar bi mogao da bude veoma nezgodan mesec za vasfoto: New Africa Shutterstock

Osobe koje pate od alergija znaju koliki problem to može da predstavlja.

 

Dok neki drugi ljudi opušteno i bez briga uživaju u prirodi, vi se uglavnom mučite sa slinama, suznim očima, zapušenjem nosa, peckanjem očiju i drugim sličnim stvarima. 

 

A ukoliko patite od alergija generalno, nije mala šansa da ste alergični i na ambroziju, pošto je to jedna od najčešćih alergija. 

 

Ako ste među njima, onda uz sve uz sve gore pobrojano za vas stiže i jedna prilično loša vest. 

 

Izmerena je do 11 puta veća koncentracija polena ambrozije u vazduhu
Izmerena je do 11 puta veća koncentracija polena ambrozije u vazduhu foto: Subbotina Anna/Shutterstock

Naime, po podacima Monitoringa za alergeni polen Agencije za zaštitu životne sredine, otkriveno je da je trenutno izmerena koncentracija polena ambrozije u Beogradu znatno iznad graničnih vrednosti.

 

Drugim rečima, barem još dve nedelje će vas mučiti ova boljka. Ambrozija sama po sebi ima jedan od najjačih alergenih polena, a kada se na to doda i povećana koncentracija, jasno je da alergičnima na ovu biljku neće biti lako u narednom periodu. 

 

Ali dobra vest je da se postepeno poboljšanje očekuje krajem septembra. 

 

Tada se očekuje postepeno opadanje koncentracije polena ambrozije u vazduhu, jer ona tada ulazi u završnu fenofazu cvetanja.

 

- Merenja Agencije za zaštitu životne sredine kažu da je nažalost još uvek povišena koncentracija polena ambrozije, najvećeg alergena i u ovom periodu. Njene vrednosti idu u pojedinim danima od 7 do 11 puta iznad graničnih vrednosti - rekla je za Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena - Agencija za zaštitu životne sredine.

 

Bonus video: 

 

 

 

 

makonda-tracker