zavisnost od video igrica

Deca i cele noći provode uz njih: Ovo su 4 najadiktivnije video-igre po mišljenju stručnjaka

0

Neke od video-igrica su pravljenje uz pomoć stručnjaka kako bi bile što adiktivnije, navodi specijalni pedagog za Glossy.

 

Video igrice su bolest zavisnosti novog doba
Video igrice su bolest zavisnosti novog doba foto: Roman Samborskyi Shutterstock

Kada neko kaže bolesti zavisnosti, većina ljudi uglavnom pomisli na alkohol, kocku ili narkotike. Međutim, poslednjih godina sve je više dece i mladih koji postaju zavisni od igranja video-igrica. 

 

To je problem koji postaje sve zastupljeniji među mladim stanovništvom, pogotovo kada su novije generacije u pitanju. 

 

Postoji određena vremenska granica do koje je, da kažemo bezbedno igrati video-igrice. No, ukoliko se ona pređe i ispune još neki uslovi, onda postoji opasnost i da se razvije zavisnost. 

 

- Zavisnost od video-igrica je sa jedne strane poremećaj nagona, dopaminska zavinost. Te osobe imaju potrebu za nekom satisfakcijom i traže je kroz uspeh u video igrici. Njihova "nagrada" za taj uspeh je lučenje dopamina i serotonina - kaže za Glossy Marko Batur, specijalni pedagog i specijalista iz oblasti razvojne psihologije. 

 

Sve više dece u svetu je zavisno od video-igrica
Sve više dece u svetu je zavisno od video-igricafoto: Shutterstock / Gorodenkoff

Kako kaže Batur, zavisnost od video-igrica ima ukupno tri nivoa. Prvi je ovaj već navedeni, a drugi je vezan za gejming kulturu, onlajn druženje i komunikaciju preko određene igrice. Treći nivo je, objašnjava, takozvani betl rojal koncept ( battle royale ).

 

- Taj koncept podrazumeva da na kraju može biti samo jedan pobednik i oni žele da postignu baš to. Da budu pobednici u nekoj vrsti borbe za opstanak, zbog čega im u nekim slučajevima mogu proleteti sati za kompjuterom, tabletom ili telefonom - smatra ovaj stručnjak

 

Postoje određene igrice, kaže Batur, koje ispunjavaju sve ove nivoe i neke od njih spadaju u krug najadiktivnijih video-igrica. 

 

Marko Batur kaže da su neke igrice pravljenje uz pomoć stručnjaka kako bi bile što adiktivnije
Marko Batur kaže da su neke igrice pravljenje uz pomoć stručnjaka kako bi bile što adiktivnijefoto: Alessandro Biascioli / Shuttestock

- Mogu da kažem da je Fortnajt (Fortnite) bez dileme najadiktivnija igrica. Već godinama je u samom vrhu najpopularnijih igrica i pravljena je uz pomoć psihologa i psihoterapeuta, režisera, muzičkih kompozitora, tako da bude veoma adiktivna. Ona ima razvijenu i proparatnu industriju u vidu aksesoara koji je prate, kao što su kačketi, rančevi, figurice, ali i skinovi za igrice koji mogu koštati dosta novca. Takođe, likovi u Fortnajtu mogu da se prodaju za veoma ozbiljne pare - napominje Marko Batur.

 

Kako kaže, zbog te igrice grupa roditelja u Kvebeku je čak tužila "Epic Games", koji stoji iza ove igrice, pošto nisu na pravi način predočili korisnicima da može da izazove zavisnost. 

 

Uz tu igricu, Batur navodi još tri koje su veoma adiktivne.

 

- Tu spada i "Genshin impact", koja je klasični produkt nove kineske elektronske industrije. Besplatna igrica u kojoj igrači imaju svoj svet fantastike i može se reći da je ona mašina za pravljenje novca. Tu bih izdvojio još LOL odnosno "League Of Legends", kao i "CS GO Counter strike"  -  priča Batur. 

 

4 najadiktivnije igrice po mišljenju stručnjaka: 

 

  • "Fortnite" 
  • "Genshin impact"
  • LOL - "League Of Legends"
  • CS GO - "Counter strike" 

 

 

makonda-tracker