naučnici tvrde

Nećete smršati, a ako preskačete doručak to može imati fatalne posledice: Zašto bi uvek čim ustanemo trebalo da jedemo?

0

Istraživanja su pokazala da je velika razliku u zdravlju ljudi koji imaju redovan doručak i onih koji preskaču prvi obrok u danu.  

Doručak je najvažniji obrok u toku dana
Doručak je najvažniji obrok u toku dana foto: David Prado Perucha, Shutterstock

Neki od nas redovno doručkuju, čim ili nedugo nakon što ustanu. Drugi, pak, doručkuju za ručak ili prvi dnevni obrok zamene sa cigaretama i kafom.

 

Oni treći čak i rade vežbe ujutru, umesto doručka, sa idejom da smršaju i budu zdraviji.

 

Šta mislite da je od svega pobrojanog nabolje za naš organizam? 

 

Po mišljenju lekara, ne postoji nezdravija stvar od preskakanja doručka. Svako ima svoj razlog za to. Žurba, dijeta, sitos, vežbe, kafa.... Međutim ni jedan od tih razloga ih ne opravdava. 

 

Doktori Nedra Belok i Lester Breslou su u svom istraživanju jako lepo ilustrovali zbog čega. 

 

Doručak ne bi trebalo nikako preskakati
Doručak ne bi trebalo nikako preskakatifoto: sawaddeebenz/Shutterstock

Oni su u jednoj opsežnoj studiji, kojom je obuhvaćeno više hiljada ljudi, otkrili važne faktore koji ljudima produžavaju životni vek.

 

Do sada ste verovatno shvatili da je doručak jedan od njih. 

 

Istraživanje je pokazalo da ispitanici koji ne doručkuju redovno - imaju 50 odsto povećan rizik od smrti u poređenju sa onima koji nikad taj obrok

 

Drugi bitni faktori su fitička aktivnost, kao i nekonzumiranje duvana.

 

Ako ništa drugo, barem ću da smršam bez doručka? 

 

Ovo uopšte nije tačno - to je velika zabluda. Istina je potpuno kontradiktorna ovoj tvrdnji - doručak mora da bude sastavni deo svake dijete koja ima za cilj skidanje suvišnih kilograma.

 

Smanjuje rizik od infarkta

 

Manje su šanse da ćete imati infarkt ukoliko jedete ujutru
Manje su šanse da ćete imati infarkt ukoliko jedete ujutru foto: Shutterstock / Pixel-Shot

Redovan doručak, po ovoj studiji, takođe i smanjuje rizik od infarkta.

 

Krvne pločice, ćelije koje služe za zgrušavanje krvi, postaju "lepljivije" ujutru pre doručka. Jednostavnijim rečima, to povećava šansu ka formiranju tromba tokom jutarnjih časova.

 

A ako se tromb pojavi u srčanim sudovima, verovatno znate i sami da će vrlo moguće doći do infarkta.

 

To potvrđuje još jedan podatak, a to je da se većina srčanih udara dešava upravo u intervalu od 7 ujutru i 12 časova.

 

Ukoliko doručkujete, krvne pločice će biti manje "lepljive" rizik od infarkta će biti manji.

 

Bonus video:

 

 

 

makonda-tracker