može da bude opasno

Ulja, čajevi, origano, prašak za pecivo... Šta izaziva žute nokte i kako da ih se rešimo?

0

Nokti koji su požuteli zbog boja ili nekih jakih proizvoda izrasće nakon toga u zdrave nokte, jasne boje. Međutim, ako i nakon toga ostanu žuti, možda se dešava nešto što zahteva posetu lekaru.
 

 

NOKTI MOGU POŽUTETI IZ VIŠE RAZLOGA
NOKTI MOGU POŽUTETI IZ VIŠE RAZLOGA foto: shutterstock / Dev_Maryna

Nokti vam mogu reći mnogo o vašem opštem zdravlju. Kada postanu obezbojeni, to obično znači da ste pokupili infekciju ili gljivicu na noktima.

 

To takođe može značiti da su vam nokti umrljani nekim proizvodom kao što je lak za nokte ili da možda imate alergijsku reakciju.

No, ponekad nokti mogu da požute kao simptom nečeg ozbiljnijeg, kao što su hronična oboljenja pluća, unutrašnji malignitet, limfne opstrukcije, pa čak i reumatoidni artritis.

Mogući uzroci žutih noktiju

Ako su vam nokti oštećeni bojama ili oštrim proizvodima, novi rast noktiju treba da bude zdrave, jasne boje. Ako su vam nokti i dalje žuti, možda se nešto drugo dešava u vašem telu.

 

U jako retkim situacijama, žuti nokti mogu ukazivati na rak kože
U jako retkim situacijama, žuti nokti mogu ukazivati na rak kožefoto: malinar, Shutterstock

Ponekad žuti nokti mogu biti pokazatelj nečeg ozbiljnijeg. Nedostaci vitamina ili minerala mogu dovesti do toga da nokti izgledaju žuto, a uvođenje multivitaminskog dodatka u vašu svakodnevnicu može zaustaviti problem.

U nekim slučajevima, nokti koji ostaju žuti uprkos ponovljenom tretmanu mogu biti simptom stanja štitne žlezde, psorijaze ili dijabetesa.

 

U retkim situacijama, žuti nokti mogu ukazivati na prisustvo raka kože. Stanje koje se zove sindrom žutog nokta (INS) uz žutilo noktiju prate i respiratornim ili limfni problemi.

Kako se otarasiti žutih noktiju

Lečenje žutih noktiju zavisiće od uzroka. Najverovatnije je da su vam nokti promenili boju zbog infekcije koju imate ili proizvoda koji ste koristili.

Međutim, važno je imati na umu da kućni lekovi nisu uvek efikasni. Posetite lekara ako kućni lekovi ne pomažu u uklanjanju promene boje.

Ulje čajevca

Ako su vam nokti promenili boju zbog bakterijske infekcije ili gljivice, ulje čajevca je lak tretman koji možete isprobati. Pomešajte kap ili dve ulja čajevca sa osnovnim uljem kao što je maslinovo ulje, kokosovo ulje ili ulje jojobe, i nanesite mešavinu na zahvaćeni nokat.

Studija Univerziteta Santa Marija iz Brazila je pokazala da ulje čajevca može efikasno zaustaviti rast uobičajenih sojeva gljivica na noktima.

Prašak za pecivo

 

Nekad i prašak za pecivo može biti od pomoći
Nekad i prašak za pecivo može biti od pomoći foto: Naviya Shutterstock


Gljive mogu da rastu samo u okruženju gde je pH nivo kiseo. Potapanje stopala ili prstiju u vruću vodu pomešanu sa sodom bikarbonom može sprečiti širenje gljivica. Soda bikarbona stvara alkalno okruženje i, tokom nekoliko namakanja, može učiniti vaše nokte mnogo čistijim.

Ulje origana

Utvrđeno je da ulje origana ima antimikrobna svojstva. Efikasan je protiv bakterija i gljivica, što ga čini odličnim tretmanom. Slično korišćenju ulja čajevca za lečenje, ulje origana treba pomešati sa osnovnim uljem pre nego što se nanese lokalno na zahvaćeni nokat ili nokte.

Vodonik peroksid

Dokazano je da vodonik-peroksid pomaže u efikasnom izbeljivanju zuba u kombinaciji sa sodom bikarbonom i čest je sastojak paste za zube za izbeljivanje. Vodonik peroksid ima "oksidativne" sposobnosti, što ga ujedno čini i sredstvom za uklanjanje mrlja. To znači da je u nekim situacijama dobar tretman za nokte.

Boja iz tamnog laka za nokte može da prodre dubuko u nokte, ostavljajući ih trajno umrljanim. Vodonik peroksid posvetljuje boju, slično načinu na koji izbjeljivač uklanja boju sa kose.

Vitamin E

 

I vitamin E može pomoći kod žutih noktiju
I vitamin E može pomoći kod žutih noktiju foto: Shutterstock / lenetstan

Poznato je da vitamin E pomaže ćelijama da zadrže vlagu i izgledaju zdravije. Vaša koža, kosa i nokti dobijaju izgled vitalnosti kada imate dovoljno vitamina E. Vitamin E je takođe klinički proučavan kao uspešan tretman za sindrom žutih noktiju.

Sindrom žutih noktiju je upravo ono što mislite - stanje koje uzrokuje da nokti postanu obezbojeni, izbočeni i debeli. Pošto vitamin E stimuliše zdrav rast noktiju, može se primenjivati lokalno ili uzimati oralno kako bi vaši nokti brzo izrasli.

Lekovi na recept

Ako su vam žuti nokti uzrokovani kvascem ili bakterijama, pokušajte sa nekim od gore navedenih tretmana da biste to razjasnili. Kada je žutilo uzrokovano gljivicom, oralni recepti kao što su terbinafin (Lamisil) ili itrakonazol (Sporanok) mogu biti efikasni.

Međutim, OBAVEZNO SE KONSULTUJTE SA LEKAROM. Oba ova leka su označeni kao potencijalno opasni za jetru i dugotrajnu upotrebu. Mogući su neželjeni efekti, kao što su dijareja i bol u stomaku.

 

Bonus video: 

 








 

makonda-tracker