obavezno probajte

Kako da ojačate nokte za samo 7 dana? 12 saveta zbog kojih će rasti kao "iz vode" i biti čvrsti poput stene

0

Promene životnih navika i ishrane mogu pomoći u jačanju noktiju.

12 saveta za jače nokte
12 saveta za jače nokte foto: Profimedia

Ukoliko su vaši nokti krti, lako se lome, krzaju se na krajevima ne očajavajte. Postoje načini na koje možete da ih ojačate, a mi vam donosimo neke od saveta koji vam mogu pomoći.

 

Ono što je važno, ne samo tokom leta, već tokom cele godine, je to da uvek treba da budete hidrirani. Uzimanje određenih vitamina takođe može da pomogne, ali i izbegavanje hemikalija koje mogu da ih oštete. 

 

Male promene navika mogu mnogo da pomognu u tome da ne samo vaši nokti postanu jači, već da se regeneriše ceo organizam i da se osećate sjajno. 

 

 

Donosimo vam 12 saveta pomoću kojih možete da ojačate nokte za kratko vreme.

 

1. Uzmite suplement biotina


Biotin, takođe poznat kao vitamin H i vitamin B7, jedan je od vitamina grupe B. Pošto je rastvorljiv u vodi, telo ga ne skladišti, tako da možete ga konzumirate svakodnevno.

 

Biotin može pomoći u jačanju kose i noktiju. Takođe pomaže nervnom sistemu tela da pravilno funkcioniše. Može se naći u hrani kao što su sardine, kuvana jaja i mahunarke, ili možete uzeti dodatak B vitamina.

 

Proverite sa svojim lekarom pre nego što uzmete suplement biotina da biste bili sigurni da je bezbedan za vas.

 

Vodite računa o tome da vam nokti ne budu mnogo u vodi
Vodite računa o tome da vam nokti ne budu mnogo u vodi foto: woodpencil/Shutterstock

 

2. Minimizirajte izlaganje vodi


Previše namakanja u vodi može uzrokovati da vaši nokti postanu slabi i lomljivi. Nosite rukavice kada perete sudove i pokušajte da držite ruke podalje od vode dok se kupate.

 

Nemoguće je uvek izbeći potapanje ruku, naravno, ali ovo je nešto o čemu treba imati na umu.

 

3. Ostanite hidrirani


Pijenje dovoljno vode je neophodno za zdravlje, a zdravlje noktiju nije izuzetak. Bez adekvatne vlage, nokti mogu postati lomljivi i lako se lomiti i ljuštiti. Pijenje dovoljno vode pomaže im da zadrže vlagu i ostanu jaki.

 

Tokom cele godine unosite dovoljnu količinu vode
Tokom cele godine unosite dovoljnu količinu vode foto: Kokulina/Shutterstock

 

4. Obratite pažnju na ishranu


Uverite se da jedete bogatu i raznovrsnu ishranu, kao i da uzimate multivitamine sa mineralima. Ishrana kojoj nedostaje ključnih vitamina i minerala može uticati na celo telo - uključujući i nokte.

 

5. Pazite na proizvode koje koristite


Lak za nokte i sredstvo za uklanjanje


Mnogi lakovi za nokte ili tretmani sadrže jake hemikalije koje zapravo mogu oslabiti nokte. Odstranjivač laka za nokte koji sadrži aceton treba izbegavati jer može oštetiti nokte.

 

Potražite netoksične lakove za nokte i sredstva za natapanje, kao i sredstvo za uklanjanje laka bez acetona.

 

Obratite pažnju na odabir laka za nokte
Obratite pažnju na odabir laka za nokte foto: NataliyaR/Shutterstock

 

Sredstva za dezinfekciju ruku i sredstva za čišćenje


Ako koristite sredstvo za dezinfekciju ruku, pokušajte da ga ne nanesete na nokte i koristite ga umereno. Dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola isušuje nokte (i ruke), što dovodi do krhkih noktiju.

 

Kada čistite oko kuće, nosite gumene rukavice. Mnogi proizvodi za čišćenje ili maramice za čišćenje sadrže hemikalije koje mogu oslabiti nokat. Rukavice vam pomažu da izbegnete kontakt sa ovim hemikalijama.

 

Šampon za kosu 


Ako koristite šampon koji suši ili ima za cilj uklanjanje ulja (odnosno, namenjen masnoj kosi), može isušiti nokte i uzrokovati slabe ili lomljive nokte.

 

Jaki šamponi mogu oštetiti vaše nokte
Jaki šamponi mogu oštetiti vaše nokte foto: VGstockstudio, Shutterstock

 

Pokušajte da promenite šampon na nekoliko nedelja i vidite da li ćete primetiti razliku.

 

6. Izbegavajte korišćenje gel ili akrilnih noktiju, ako je moguće


Iako se ovo reklamira kao laka alternativa za one koji imaju problema sa rastom noktiju, česta upotreba može dovesti do ljuštenja noktiju, što ih slabi. Ali ako i dalje želite da ih nosite, obavezno dajte noktima pauzu između nanošenja.

 

Izlaganje UV zracima stari kožu koja podržava zdrav nokat. Fondacija za borbu protiv raka kože preporučuje nanošenje kreme za sunčanje na ruke najmanje 20 minuta pre nego što ruke budu izložene UV svetlu.

 

UV lampa ima loš uticaj na kvalitet nokta
UV lampa ima loš uticaj na kvalitet nokta foto: myboys.me, Shutterstock

 

7. Odmorite nokte od lakiranja


Na isti način, iako lak za nokte izgleda lepo, vaši nokti moraju da dišu. Stalna upotreba laka, čak i netoksičnog, može oslabiti nokat.

 

Nakon što ste nosili lak za nokte nedelju dana ili više, uklonite lak za nokte sredstvom za uklanjanje laka bez acetona, a zatim ostavite da vam nokti budu bez laka nedelju dana.

 

8. Kraći nokti su lakši za održavanje


Ukoliko su vam krti nokti, trudite se da ih održavate na nekojo kraćoj dužini, jer su tako manje šanse da nokat negde zakačite i oštetite.

 

 

9. Ne koristite nokte kao alat


Umesto toga, koristite jastučiće prstiju da otvorite limenku soda ili koristite spajalicu da dohvatite nešto u malom prostoru. Korišćenje noktiju kao alata može dovesti do lomljenja i oštenja, što zauzvrat može oslabiti nokat.

 

10. Koristite losion na noktima


Nakon uklanjanja laka ili ako mislite da niste dovoljno hidrirani, nanesite kremu za ruke na ruke, pazeći da navlažite i nokte. To možete učiniti svaki put kada perete ruke.

 

11. Promenite način turpijanja noktiju


Turpijanje noktiju pokretima napred-nazad poput testere zapravo može oslabiti nokte. Umesto toga, turpijajte ih u jednom pravcu.

 

Vodite računa o načinu na koji turpijate nokte
Vodite računa o načinu na koji turpijate nokte foto: Profimedia

 

12. Razgovarajte sa svojim lekarom

 

Ako ste isprobali više stvari nekoliko nedelja i niste primetili nikakvu promenu na noktima, posetite dermatologa ili drugog stručnjaka za negu kože. Oni mogu pogledati vaše nokte i postaviti vam pitanja o vašoj rutini i opštem zdravlju.

 

Ako je potrebno, oni mogu propisati tretman za nokte koji se izdaje na recept koji može pomoći u jačanju vaših noktiju.

 

 

makonda-tracker