efikasno

Kako brzo zaspati? Trik za koji vam treba samo 10 sekundi, a pomaže kod nesanice

0

Ako vam je teško da se uspavate, obavezno primenite ovu tehniku protiv nesanice

Nesanica i isprekidan san loše utiču na zdravlje
Nesanica i isprekidan san loše utiču na zdravljefoto: Gladskikh Tatiana/Shutterstock

Kvalitetan san jedan je od glavnih preduslova zdravlja, a on je povezan s nizom stvari koje utiču na opšte stanje organizma i svakodnevni život.


To koliko, kada i kako spavamo naučno dokazano utiče na regulaciju telesne težine, što je dokazalo više naučnih studija, potom na koncentraciju i produktivnost, atletski učinak, zdravlje srca, metabolizam, rizik za nastanak hroničnih bolesti poput dijebetesa tipa 2. Kvalitet sna je, uz to, povezan je i s depresijom i imunim sistemom, učestalošću upalnih procesa u organizmu, kao i s emotivnim životom i društvenim interakcijama.


Zbog svega toga veoma je važno spavati dovoljno i čvrsto, na šta možete uticati na više načina, između ostalog i ishranom za bolji san.

 

Psihološkinja Leva Kubilut nedavno je preporučila facijalnu vežbu za koju tvrdi da je vrlo efikasna i da pomaže da se uspavamo za najviše pet minuta, a oduzima svega desetak sekundi. Njen trik je tehnika progresivne mišićne relaksacije (PMR), za koju Kubilutova kaže da opušta um i telo tako što najpre dolazi do sezanja pojedinih grupa mišića, a zatim do njihovog opuštanja.


Tehnika za uspavljivanje


Leva Kubilut preporučuje da najpre zategnete mišiće lica tako što ćete podići obrve i držati ih tako od pet do deset sekundi, uz plitko disanje.


Zatim slede:

  1. opuštanje tenzije u licu postepenim relaksiranjem mišića kao pri osmehu
  2. opuštanje ramena, ruku i vrata u najprijatniji mogući položaj
  3. opuštanje donjih ekstremiteta dok disanje prelazi u sporo i duboko
  4. vizualizovanje sebe u opuštenom stanju zatvorenih očiju i oslobađanje svih misli koje ometaju

 

tehnika progresivne mišićne relaksacije (PMR) vrlo je popularna za uspavljivanje
tehnika progresivne mišićne relaksacije (PMR) vrlo je popularna za uspavljivanjefoto: Shutterstock/Leszek Glasner

Kako piše ugledna medicinska platforma WebMD, ljudi koji pate od nesanice često tvrde da im praktikovanje progresivnog opuštanja mišića noću pomaže da se uspavaju. Ona je, takođe, odličan alat za učenje o telu i signalima koje nam ono možda šalje. Uz praksu i vreme, može naučiti da tano identifikujete i mumanjite znake i signale stresa i napetosti u organizmu.


Psiholozi preporučuju ovu tehniku relaksacije i za prevazilaženje anksioznosti, napada panike, fobija i upravljanja stresom.

 

 

makonda-tracker