glas stručnjaka

Da li ste znali da je vazduh iz pčelinje košnice lekovit? Povoljno utiče na ove ZDRAVSTVENE PROBLEME

0

Postoji mogućnost direktnog inhaliranja vazduhom iz košnice putem aparata ili boravkom u apikomori.

Vazduh iz pčelinje košnice je lekovit
Vazduh iz pčelinje košnice je lekovit foto: Shuttestock / Sushaaa

Apiterapija je vid tretiranja određenih zdravstvenih problema uz pomoć proizvoda koji potiču od pčela.

 

Brojne in vitro i in vivo studije, kao i klinička ispitivanja su pokazala, po rečima pulmologa, alergologa i apiterapeuta Zorice Plavšić, da su pčelinji proizvodi funkcionalna hrana za održavanje ravnoteže u našem telu - homeostaze, dodatak u lečenju različitih bolesti i toku rehabilitacije.

 

Kod prevencije i lečenja akutnih i hroničnih oboljenja organa za disanje, kaže Plavšićeva, pozitivni efekat apiterapije se najbrže ispoljava.

 

Takođe, dobre rezultate ima u tretiranju inficiranih rana, hroničnog pušačkog bronhitisa, problema sa reumom....

 

- U okviru apiterapije koristi se devet pčelinjih proizvoda. To su med, propolis, matični mleč, pčelinji polen, pčelinji hleb-perga, pčelinji vosak, pčelinji otrov i vazduh iz aktivnih košnica i takozvani trutov med. Sve što smo sad pobrojali ima određena svojstva koje je nemoguće industrijski stvoriti - kaže dr sc.med. Zorica Plavšić za Glossy.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TheBeeBiz 🐝 (@thebeebiz)

 

Od svih pobrojanih pčelinjih proizvoda posebno interesantno i neobično zvuči lečenje vazduhom iz košnice. On deluje jako dobro na naše bronhije.

 

- U vazduhu iz aktivne košnice izolovano je 56 bioaktivnih supstanci. Zato je inhalacija aerosola prijatnog mirisa veoma lekovita pre svega za disajne puteve. Kada su disajni putevi „sterilisani“ i oslobođeni sekreta, kolićina kiseonika koja može da dospe u cirkulaciju je veća i sve ćelije u telu bolje funkcionišu ili se oporavljaju. Zato je inhalacija ovog aerosola tako blagotvorna - objašnjava Zorica Plavšić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by bee_nikal (@bee_nikal)

Pacijenti ovaj tretman mogu dobiti na dva različita načina.

 

- Postoji mogućnost inhaliranja direktno preko aparata za inhalaciju sa maskom ili samo boravkom u apikomori. Boravak u apikomori uz igru ili vežbe disanja veoma pozitivno utiče na decu koja su sklona respiratornim infekcijama - navodi dr Plavšić.

 

 

makonda-tracker