trik

Koliko tačno minuta treba da se kuvaju jaja za Uskrs? Ispoštujete ovo pravilo i ljuštićete ih očas posla

0

Uskršnja jaja moraju da budu dobro kuvana, jer je potrebno da duže stoje 

foto: Shutterstock / New Africa
foto: Shutterstock / New Africa

Bliži nam se Veliki petak, a sa njim stiže i vreme kada se farbaju uskršnja jaja. Domaćice tada često imaju dilemu, koliko tačno jaja treba kuvati da budu idealno tvrda i da se lako ljušte.

 

Nije uvek lako pogoditi vreme kuvanja jaja kako bi bila savršeno skuvana, ali uz nekoliko trikova to možete da uradite. Uz to donosimo vam i nekoliko trikova kako da brzo i bez muke oljuštite kuvana jaja.

 

Da biste savršeno kuvali jaja, isprobajte tehniku kuvanja na pari.

 

 

Stavite aparat za paru i drugi unutra i napunite ga vodom do dna gornje posude. Stavite jaja u činiju, a kada voda počne da ključa ostavite da kuvaju 14 minuta. Isto možete da uradite i tako što ćete u jednu šerpu sipati vodu, a potom drugu šepru sa jajima stavi iznad i kuvatih ih tako na pari.

 

Trik je da ih odmah nakon kuvanja potopite u posudu sa ledenom vodom, jer će se tako jaja odmah ohladiti, pa će se ljuska i sama malo odvojiti od njih. 

 

Kada hoćete da oljuštite jaja ljusku razbijte na više mesta i time će se gotovo cela odmah odvojiti od belanceta. Ako se ne odvoji dovoljno je da jaje stavite malo pod hladnu vodu i ljuštiće se bez većih poteškoća.

 

Koliko dugo treba da se kuvaju jaja?
Koliko dugo treba da se kuvaju jaja?foto: Profimedia

 

Jaja možete oljuštiti i tako što ćete ih staviti u teglu i dodajti malo vode, pa sve dobro promućkati. Ljuska će se slomiti, a voda će je skinuti. Isperite ih pod vodom da biste uklonili preostalu kožicu.

 

Još jedan dodatan savet: Jaja nikad ne ljuštite dok su vruća, jer će se ljuska zalepiti i nećete moći više da je odlepite od belanceta.

 

Osim toga, za kuvaje uvek birajte starija jaja, jer ona sveža ne mogu lepo da se oljušte. 

 

 

makonda-tracker