obratite pažnju

Saveti lekara su jasni: Sve više zaraženih GRIPOM u Srbiji, a jedna grupa je posebno na udaru

0

Pacijenti se najčešće žale na temperaturu, kašalj i bolove u mišićima. Osetno povećan broj zaraženih u odnosu na proteklu nedelju i prošlu godinu u ovom periodu.

 

Sve više zaraženih u Srbiji
Sve više zaraženih u Srbiji foto: New Africa/shutterstock

Najviše zaraženih gripom je među mališanima i mladima. U prestoncii Srbije je u prvoj nedelji februara zabeleženo 16.929 obolelih od respiratornih infekcija što je za čak 18,5 odsto više nego samo nedelju dana pre toga kada je registrovano 14.284 obolela, zvanični su podaci Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja.

 

Najviše zaraženih je među decom i mladima od pet do 19 godina, pošto se iz ovih kategorija javilo 7.737 pacijenata, što je povećanje za 2.500 u odnosu na sedam dana ranije. Deca školskog uzrasta čine 45,7 odsto svih pacijenata.

 

Takođe, kako kaže, pedijatar Doma zdravlja Savski venac Marija Golubović, broj pacijenata koji idu u predškolsko ili osnovnu školu, je za oko 75 posto povećan u odnosu na septembar 2022. godine.

 

 

Iz njenog iskustva, uz povišenu temperaturu i bolove u mišićima, zna da bude prisutna i malaksalost.

 

- Prisutna je temperatura koja ide i do 40 stepeni. Traje od tri do pet dana. Roditelji detetu treba da daju lek za skidanje temperature, raskomote ga, tuširaju mlakom vodom i obavezno rehidriraju. Roditelji, ukoliko telesna temperatura ne pada, bi trebalo da odvedu dete kod pedijatra posle dva do tri dana od pojave simptoma. Takođe, kod mlađe dece može se javiti i slabiji apetit, a kod starije stomačne tegobe - kaže za RTS Golubovićeva.

 

Ova doktorka navodi da je najbolja prevencijja od virusa - higijena.

 

- Potrebno je redovno prati ruke, kao i izbegavati da sa prljavim rukama dodirujete nos i oči, jer se grip prenosi i preko konjuktiva. Takođe, preko zime bi trebalo koristi i vitamin D  - kaže dr Golubović.

 

Gužve se povećale od kada su deca krenula u drugo polugodište
Gužve se povećale od kada su deca krenula u drugo polugodištefoto: Martin Barraud pROFIMEDIA

U beogradskom domu zdravlja Čukarica navode da su se gužve povećale od kada je školarcima počelo drugo pologodište, što nije neočekivano. Međutim, na udaru su i oni malo stariji, to jest studenti.

 

- Gripa imamo dosta. Dominantna je AH3 podvarijanta, a odmah zatim ide AH1. Najmanje ima B podvarijante. Imamo visok procenat pozitivnih rezultata na virus gripa. U poslednje dve nedelje od ukupnog broja testiranih pozitivno na grip je 70-80 odsto pacijenata - kaže epidemiolog Mila Paunić iz Studentske poliklinike ua Euronews.

 

Lekari navode da je najbolja zaštita od gripa - vakcinacija. Pravo na besplatnu imunizaciju imaju svi stariji od 65 godina, deca starija od 6 meseci ukoliko imaju teška hronična oboljenja, članovi porodice osoba koje zbog svoje bolesti ne smeju da dobiju vakcinu, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, zdravstveni radnici kao i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalno- zdravstvene zaštite.

 

 

 

makonda-tracker