sačuvajte osmeh

7 stvari koje zubari žele da znamo: Da biste godinama osvajali osmehom, dobro upamtite ove male tajne

0
Kada i koliko često treba prati zube i menjati četkicu? Jesu li paste za izbeljivanje zuba zaista korisne? Kakvu četkicu preporučuju stomatolozi?
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Tokom decenija, naši zubi se suočavaju sa raznim iskušenjima, od dnevne doze kiseline, preko škrgutanja tokom noći, do hrane koja i bukvalno "lomi zube". Skrivenih koštica u kolaču s višnjama, recimo.

 

Kako da prevaziđemo strah od stomatologa?

 

A tu su i drugi rizici, plak sačinjen od bakterija, sluzi i čestica hrane koji se nakuplja između desni i zuba može dovesti do infekcija, upala i oštećenja desni, a nova istraživanja bolesti desni povezuju i sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, srčanih oboljenja, pa i moždanog udara.

Ipak, preporuke o dentalnoj higijeni ponekad mogu biti zbunjujuće. Nedavno je objavljeno da je korišćenje zubnog konca izgleda gubljenje vremena.


Konac za zube

 

Korišćenjem konca za zube uklanjate plak, ali manje od jedne četvrtine odraslih to redovno čini. Da li pomaže? Nedavno je saopšteno da nema dokaza da korišćenje konca za zube pravi neku naročitu razliku u oralnoj higijeni, uz pretpostavku da osoba temeljno i redovno pere zube pastom i četkicom. Ali, stomatolozi kažu da to što nema naučnog dokaza za nešto ne znači nužno da je to nešto beskorisno.

 

Stvar je u tome što četkicom zahvatamo samo tri strane zuba, tako da je potrebno nešto i za preostale dve. Da li će to biti konac ili interdentalne četkice, ili oba - izbor je na vama.

 

Recept koji munjevito osvaja svet: Žena izlečila sinu karijes bez odlaska zubaru?!

 

Pranje zuba posle obroka

 

Stomatolozi se slažu da je pranje zuba odmah posle obroka najgora stvar koju možete da uradite. Kad jedemo, raste kiselost usne duplje, što privremeno slabi gleđ. Ako odmah posle jela operete zube, napravili ste više štete nego koristi.

 

Dakle, zube operite čim ustanete, a zatim doručkujte.

 

I još nešto: ako pijete ujutru vodu sa limunom (a izgleda da danas to rade svi živi) ni slučajno nemojte zube da perete odmah posle toga.

Ako perete zube posle svakog obroka, sačekajte da prođe sat vremena pre nego što se dohvatite četkice.

 

Koliko često treba da peremo zube?

 

Stari savet bio je onoliko puta koliko jedete (uz pomenutu pauzu, naravno). Ali, nove preporuke su da se zubi peru dva puta dnevno - ujutru čim ustanete i uveče, pre nego što pođete na spavanje i to dva minuta.

 

makonda-tracker