Ovaj začin se još od davnih dana upotrebljava u Aziji i na Bliskom istoku.
U pitanju je muskatni oraščić, koji se podjednako dobro uklapa i u slana i u slatka jela.
Svi ga prepoznaju po karakterističnoj aromi, a malo ko zna njegove prednosti po zdravlje.
Muskatni oraščić sadrži velike kočine kalcijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma, fosfora, folne kiseline i vlakanada, a konzumiranje ovog začina podstiče probavu, ublažava gorušicu, deluje protivupalno i ubrzava metabolizam.
Neka istraživanja pokazuju da muskatni orah može da pomogne i kod nesanice, a rezultati jedne studije su pokazali da umereno konzumiranje ovog začina deluje kao prirodni afrodizijak.
Ipak, treba biti oprezan, jer prekomerno uzimanje ovog začina može da prouzrokuje mučninu, halucinacije i povraćanje, piše Healthline.
Kako naučnici objašnjavaju, štetni uticaj prekomernog konzumiranja muskatnog oraščića je prvenstveno posledica mirisnog ulja, prirodnog organskog jedinjenja koje može da bude veoma opasan po centralni nervni sistem.
Dozvoljena doza muskatnog oraščića je kako kažu nutricionisti 5 grama dnevno što je otprilike jedna kafena kašičica.