iskreni su

Anđelka Prpić, Nataša Bekvalac, Marija Kilibarda... 10 javnih ličnosti koji ističu važnost odlaska na PSIHOTERAPIJE

2

Oni su sa jasnim stavom istupili u javnost i istakli koliko je važno brinuti o sopstvenom mentalnom zdravlju. 

 

Vesna Đogani
foto: Nemanja Nikolić

 

Pevačica Vesna Đogani otkrila je da je odlazila kod psihoterapeuta kako bi se sa njim posavetovala u vezi sa odnosom prema sinu.

 

— To je proces koji traje kada je u pitanju odlazak psihoterapeutu. Ne želim o tome puno da pričam, jer želim da zaštitim njegovu privatnost. Izašla sam u javnost sa time kako bih doprinela tome da žene reše svoje probleme. Nikada pre ovoga nisam bila mama deteta koje je u pubertetu. Njihov rečnik se promenio, granice su se promenile. Pažljivo biram reči, javna sam ličnost i moram da budem pažljiva — završava ona za Kurir. 

 

Anđelka Prpić
foto: Kurir TV

 

Harizmatična Anđelka Prpić oduvek je odisala pozitivnom energijom i optimizmom, ali je sada progovorila o realnim momentima u životu, sa kojima se svaki čovek suoči.

 

Mentalna higijena je prema njenom mišljenju veoma važna.

 

— Pomišljala sam kakav to ja problem imam? Ima ljudi, koji nemaju šta da jedu, pa su ne daj bože žrtve nekih ozbiljnih stvari. Što bi moja mama rekla: "Nisi ti gladna, ti si besna". Vaspitani smo u tom duhu, da mislimo da je to bes. Ali ne, to je nasušna potreba. Da se malo pročešljaš, usmeriš, da proveriš sebe. I onda sam shvatila da nema potrebe čekati da se veliki problem desi. Naprotiv, još je bolje otići dok niste u velikom problemu ili da možda toga niste ni svesni. Ja to upražnjavam godinama. Ranije je to bilo jednom, dva put nedeljno, sada jednom u dve, tri nedelje. To je mentalna higijena koja je svima neophodna — rekla je Anđelka za Blic.

 

Na pitanje da li je uz pomoć psihoterapije kvalitetno posložila život, ona je odgovorila:

 

— Psihoterapeuti vam dođu, barem iz mog iskustva, kao odraz u ogledalu. Zapravo sve do čega vi dođete i šta iznesete je već u vama. Samo kada to izgovorite naglas i percipirate drugačije. Jako je važno kada neko ide na psihotarapije da je svesan da to želi, da mu treba pomoć bilo kakvog tipa. Razmišljala sam da li ću imati potreba da se dopadnem doktorki, da je šarmiram, da sve bude u cilju da na kraju ona meni kaže: “Bravo Anđelka, kako ste vi divna osoba”. A zapravo kada dođete na tu fotelju, konačno sve nametnuto otpadne, kao da vam neki serum istine ubrizgaju. I cenite te momente.

 

Aleksandra Bursać
foto: Damir Dervišagić

 

Pevačica Aleksandra Bursać doživela je veliku neprijatnost kada je saznala da ju je dečko prevario, tako što je videla u njegovom telefonu poruke upućene drugoj devojci. 

 

Bilo mi je veoma teško da o tome pričam. Ne volim da se sećam tih stvari niti da ga pominjem. Išla sam kod psihoterapeuta, to mi je mnogo pomoglo. Tamo sam mogla da izbacim sve iz sebe. Na kraju me je terapeut pitao: "Zbog čega si ti tužna? Jesi li ti svesna da si ovime dobila, a ne izgubila? — ispričaa je Aleksandra za "Alo".

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker