obratite pažnju

Pojačaćete dejstva nutritijenata koji pomažu u RADU SRCA i MIŠIĆA: 4 vrste povrća koja su ZDRAVIJA kuvana

0

Ako ste se pitali kako je zdravije, evo odgovora...

foto: Shutterstock/lenetstan
foto: Shutterstock/lenetstan

Svedoci smo toga da se u poslednje vreme sve više promoviše upotreba sirovih namirnica, jer samo tako moćemo iz njih izvući najviše nutritijenata, ali to nije uvek slučaj. Postoje namirnice koje kuvanjem postaju još zdravije.

 

Nutricioniste smatraju da se kuvavnjem razbija ćelijska struktura i da se tako olakšava apsorpcija hranljivih materija, ali ono šta stručnjaci naglašavaju jeste da ne treba preterati sa kuvanjem, odnosno da je bitno da se ne prekuvaju. 

 

Šargarepa
foto: Shuterstock

 

 

Sa šargarepom je slučaj da ćete kuvanjem dodatno pojačati apsorbovanje karotena, a da ćete s druge strane termičkom obradom doći do gubitka polifenola. Tako da je jedini zaključak da ćete kuvanjem nešto dobiti, a nešto i izgubiti.

 

Paradajz
foto: Shutterstock

 

 

Puvanjem paradajza uspećete da povećate nivo likopena koji je odličan za vaš organizam jer smanjuje rizik od nastanka raka. 

 

Pečurke, Vrste pečurki
foto: Africa Studio/Shutterstock

 

  • Pečurke

 

Ono šta je bitno napomenuti jeste to da pečurke kada jednom termički obradite nije preporučljivo da ih ponovo grejete. Jednom prokuvane ili propržene pečurke daju neverovatnu količinu kalijuma koji je bitan za izgradnju mišića.

 

spanać
foto: Shutterstock

 

 

Ako spanać kratko prokuvate, lakše ćete apsorbovati kalcijum, gvožđe i magnezijum. Spanać u salati možete jesti i svež, naročito kad je mlad, ali će se tako mnogo teže apsorbovati hranljive materije. Ovo povrće, baš kao i pečurke, nije poželjno kasnije podgrevati.

 

 

makonda-tracker