jedete li ga?

Mislili ste da znate sve o njemu — GREŠITE: Nutricionistkinja otkrila neverovatne blagodeti belog luka

0

Uvek dobro dođu neki novi saveti i trikovi koji će da našem organizmu donesu neverovatno zdravlje koje je svima značajno. 

foto: Shutterstock/Morinka
foto: Shutterstock/Morinka

Da je beli luk zdrav i koliko ima dobrobiti za organizam dosta se zna, ali uvek postoji nešto novo šta pokaže kao efikasno za ljude, te je tako nutricionistkinja Branka Mirković na TV Prva otkrila još neke trikove i benefite koje do sada nismo znali.

 

Ne bacajte ljuske, one imaju vrednost za respiratorne organe i ugruške. Ako želite beli luk da stavite u neko jelo ili supu, zgnječite ga sa sve ljuskom i ubacite ga. Ili ceo luk sa korom ispecite u rerni, istisnite ga kao pastu, to je sve hranljivo rekla je ona.

 

— Tako pripremljen beli luk svako možete da jede, neće smetati želucu - kaže Branka Mirković i dodaje:

 

 

Ovo se odnosi i na crni, i na beli luk. Crni uzmite neoljušten, izbockajte ga viljuškom i skuvajte u supi, dobićete supu od lukovine. Odličan je za imunitet, i to ne da jedete beli luk kao čen, nego seckajte i dodajte u hranu. Cela Francuska i Italija mirišu na beli luk, nikome to ne smeta. Obično ljudi narendaju beli luk u ulje, pa malo limuna i onda to koriste na kašičicu, ali bolje je unositi ga uz hranu”.

 

Na pitanje da li je sirovi beli luk zdraviji u onosu na termičku obradu i da li zbog nje gubi svojstva, nutricionistkinja kaže:

 

— Ne, on neće izgubiti svojstva, ali mnogim ljudima smeta beli luk kada je svež. Ovako obrađen može svako da ga jede. U našoj kuhinji postoje pečene paprike i druge salate, dodajte ga u hranu slobodno - rekla je ona i dodaje da beli luk smeju da jedu čak i one osobe koje imaju nizak krvni pritisak:

 

Ako vas muči pritisak, posolite ga malo, popijte vodu i pritisak će se podići. Kod varenja smeta samo zeleni deo koji se nalazi u srcu čena, zasecite ga i izvadite to zeleno perce, onda može svako da ga jede dodala je i napomenula da je pire od belog luka veoma zdrav.

 

 

 

makonda-tracker