MOĆ PRIRODE

LEKOVITA BILJKA KOJA ĆE VAS ISCELITI: Moćni NEVEN će vam pomoći kod upale, rana na želucu, bolova i opekotina!

0

Možete pripremiti čaj od nevena za mnogobrojne tegobe.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Čaj napravljen od cveta nevena uzima se da olakša digestivne tegobe. Ali, da krenemo iz početka. Prelepa biljka sa jarkožutim ili narandžastim cvetom izuzetan je detalj u svakoj kući ili bašti. Od davnina se koristi u raznim narodnim običajima, da bi vremenom postala jedna od najkorišćenijih u fitoterapiji. Prvo je primećeno da venčići od nevena, zahvaljujući flavonoidima koje sadrži ovo cveće, povoljno deluju na kožu, čiste je i utiču na smirivanje opekotina od sunca.

 

Pogledajte, sigurno neka od krema koje redovno koristite za lice ili telo sadrži ekstrakt nevena kao aktivnu supstancu. Odlična je ne samo za smanjenje upalnih procesa na koži, već i kao antiseptik: kod manjih posekotina i oštećenja, a ujedno zaustavlja i krvarenje.

 

Time nisu iscrpljene sve njegove lekovite mogućnosti. Osim što pročišćava krvne sudove i povećava im lumen snižavajući nivo holesterola (posebno u kombinaciji sa maslačkom, glogom, resnikom), poslednja ispitivanja upućuju na to i da snižava pritisak, olakšava probleme proširenih vena, deluje i blago sedativno, ublažava grčenje disajnih puteva pa je dobrodošao kod astme.

Uz to, bitan je sastojak svih čajnih mešavina ako želite da predupredite ili otklonite tegobe u digestivnom traktu.

 

Čaj, čaj
foto: Shutterstock

 

Eliminiše ranice na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, normalizuje rad jetre i žuči. Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, smiruje upalu debelog creva, tanin zaustavlja blaže dijareje, dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija, jača matericu.

 

Neven blagotvorno deluje i na oči - zahvaljujući provitaminu A poboljšava vid, a može da se koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči kod konjunktivitisa i iritacija.

 

Da bi neven mogao da vam bude nadohvat ruke i tokom zime, pripremite na vreme čajeve, a sveže ubrane latice, koje ćete držati na suvom i promajnom mestu tri dana, možete da nalijete hladno ceđenim maslinovim ili bundevinim uljem i čuvate u dobro zatvorenoj tegli.

 

 

 

makonda-tracker