nema opuštanja

Bez nje dezinfekcija može da bude — uzaludna: Ova sitnica je najvažnija u borbi protiv virusa (a mnogi je zaboravljaju)

0

Dve godine borbe protiv virusa korona podsetilo je na važnost redovne i temeljne dezinfekcije i pranja ruku i donelo nam novine poput nošenja zaštitnih maski i rukavica, ali čini se da najbitniju stvar kojom teramo viruse prečesto smetnemo s uma...

foto: Jacob Lund/Shutterstock
foto: Jacob Lund/Shutterstock

Već u prvim mesecima borbe protiv virusa korona, postalo je jasno da se čestice virusa nalaze i u aerosolima, česticama koje "plutaju" u vazduhu svuda oko nas.


Grupa istraživača s Univerziteta u Floridi uspela je da izoluje živi primerak virusa korona iz aerosola koji su na udaljenosti od dva do nešto manje od pet metara prikupili od pacijenata koji su hospitalizovani zbog oboljenja od kovida-19, pisao je Njujork tajms.


Ovo su ljudi tražili. Nedvosmislen je to dokaz da se virus nalazi u aerosolu — rekla je Linsi Mar, stručnjak za viruse koji se šire vazduhom, a koja nije učestvovala u istraživanju.

 

To znači da je dovoljno da budete u prostoriji sa zaraženom osobom i da nekoliko dana kasnije dobijete pozitivan test na virus korona, ali to se ne odnosi samo na nju, već na sve viruse koji se prenose kapljičnim putem. Dakle, ulazak svežeg vazduha u prostoriju veoma je važan, posebno u zimskim mesecima, kada se više boravi unutra.

 

Posao, Sastanak, Kancelarija
foto: Mumemories/Shutterstock

Boravak u slabije provetrenim prostorijama povećava mogućnost zaražavanja zbog prenosa virusa aerosolima, objasnio je nedavno direktorka Odeljenja za infektivne bolesti na Medicinskom fakultetu u Rostoku dr Emil Rajzinger.


Kapljice relativno brzo padaju na pod, ali laši aerosoli lebde u vazduhu duže, pa se lako šire zatvorenim prostorijama, a najbolji način da se to spreči i da se oni oteraju jeste redovno provetravanje. Pri tome, zabluda je da ćete se prehladiti zbog povremenog otvaranja prozora, čak i na niskim zimskim temperaturama.

 

Prozor
foto: Profimedia

Provetravanje na nekoliko minuta jedva da može da promeni temperaturu prostorije ― istakao je dr Rajzinger, jer predmeti i zidovi otpuštaju "skladištenu" temperaturu.


Stručnjaci preporučuju da se prozori otvaraju što je češće moguće, a nemeački eksperti nedavno su savetovali da se kancelarijski prostor provetrava po 20 minuta na svaki sat vremena ako u njoj boravi mnogo ljudi, a po 10 minuta ako u istom prostoru radi manje članova kolektiva.

 

 

makonda-tracker