HIGIJENA JE NAJVAŽNIJA

Ne opuštajte se ni na sekund! 5 bolesti koje vam mogu preneti kućni ljubimci

0

Naši najdraži krzneni prijatelji ulepšavaju nam živote, ali je veoma važno u trenucima igre i maženja imati na umu glavni princip zajedničkog života sa životinjom — higijenu

foto: New Africa/shutterstock
foto: New Africa/shutterstock

Briga o kućnim ljubimcima neverovatno je iskustvo, posebno korisno za mališane jer ih uči odgovornosti, poštovanju svih živih bića, nežnosti, a i odrasli i deca na ovaj način grade sa životinjama snažnu vezu.


Oni nam, bili psi, mačke ili ribice, svakodnevno mame osmeh i ulepšavaju dan, ali važno je znati da kućni ljubimci, kao i ljudi, šire mikroorganizme koji mogu da izazovu infekcije. Naravno, to ne znači da treba da se odreknete svojih krznenih prijatelja, koji će obogatiti , ulepšati i upotpuniti vaš život — samo da budete oprezni!

 

  • Lajmska bolest


Može da se dobije od ljubimaca koji su "pokupili" krpelja tokom igre na otvorenom, a ne mora odmah da se pokaže simptomima. Ukoliko, međutim, primetite sumnjiv osip i/ili bolove u mišićima i osetite povišenu temperaturu, obratite se lekaru.


Kako se zaštiti? Izbegavajte da vodite ljubimca u visoku i gustu travu, naročito u toplim mesecima, a posle svakog izlaska prekontrolišite i sebe i životinju.

 

pas, ljubimac, kućni ljubimac
foto: Profimedia
  • Salmonela

 

Obično se veruje da se ona dobija od hrane koja nije dovoljno termički obrađena, poput jaja, ali salmonelu mogu da prenesu i kućni ljubimci. U pitanju su bakterije koje mogu da žive u digestivnom traktu i koje se ne ispoljavaju uvek simptomima, pa se sa životinje prenose putem fekalija, ali i ostalih delova dela poput dlake.


Kako se zaštiti? Obavezno temeljno perite ruke nakon kontakta s ljubimcem i redovno ga kupajte.

 

  • Lišaj

 

Kožni lišajevi su vrsta gljivične infekcije koja se prepoznaje po krugu u obliku prstena na koži, u kome se nalazi čist deo, ali može da se pojavi i samo crveni pečat. Još neki od pokazatelja infekcije su jak svrab i ponekad manji mehurić na koži.


Kako se zaštiti? Brinite o higijeni svog ljubimca i vodite ga kod veterinara na bilo koju promenu koju primetite ispod dlake.

 

mačka
foto: Shutterstock
  • Besnilo

 

Najčešće se, kada je reč o bolestima koje prenose životinje, priča o besnilu, virusnom oboljenju koje inficira centralni nervni sistem.


Kako se zaštiti? Redovno vakcinišite ljubimca.

 

  • Toksoplazmoza

 

Ovo oboljenje izaziva parazit Toxoplasma gondii, a veliki broj ljudi makar jednom u životu bude inficiran, s tim što manji deo pokaže neki simptom jer se normalan imuni sistem zdrave osobe obično lako izbori s parazitom. Posebno je karakterističan za mačke, a prenosi se putem fecesa. Najčešće izaziva simptome specifične za blaži grip, ali može da napravi ogromne komplikacije trudnicama. Opasan je i za ljude oslabljenog imuniteta, kod kojih može da izazove meningoencefalitis.


Kako se zaštiti? Starajte se o higijeni ruku i životnog prostora i obavezno redovno čistiti mačiji pesak.

 

 

makonda-tracker