REČ STRUČNJAKA

NE, NISTE POLUDELI: Ljudi koji razgovaraju sa svojim kućnim ljubimcima imaju jednu SJAJNU osobinu

0

Sledeći put kad vam se neko nasmeje što sa svojom kucom ili macom pričate o svemu i svačemu, pokažite mu ovaj tekst

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Svaki put kada vas slučajni prolaznik “uhvati” da pričate sa svojim kućnim ljubimcem, verovatno pomislite da se pita da li je sa vama sve u redu. Ukoliko vam neko i otvoreno postavi to pitanje, pružite mu kontrargument. Recite mu da je to samo dokaz da ste veoma inteligentni i da je to naučno utemeljeno.

 

Nikolas Iplej, profesor na Univerzitetu u Čikagu i stručnjak za ponašanje, tvrdi da je razgovor sa ljubimcima posledica “antropomorfiziranja”, odnosno potrebe čoveka da se prema životinjama odnosi kao da je ljudsko biće, umno koliko i on.

 

– Istorijski gledano, antropomorfizacija se tretirala kao detinjasto ponašanje, ali ona je zapravo prirodni produkt činjenice da je čovek najinteligentnije biće na planeti – kaže profesor.

 

foto: Shutterstock

 

– Nijedna druga vrsta nema ovu tendenciju. Osim toga, mačke i psi su neverovatna stvorenja, a mi želimo da budemo njihovi prijatelji i prilazimo im kao da imaju razvijene umove koliko i mi.

 

Naučnik kaže da prepoznavanje uma ostalih živih bića, pogotovo ljubimaca, nije nikakva glupost ili nezrelost, već odraz najveće sposobnosti našeg mozga.

 

 

makonda-tracker