Veterinari otkrivaju

Šta misli da će se dogoditi? Ovo je razlog zašto vaš kućni ljubimac ide za i sa vama u toalet

0

Mnogo toga možete otkriti ukoliko provedete neko vreme samo mirno posmatrajući vašeg psa. Kada nešto učini, zašto je baš to on uradio? Tajna ovih 10 vrsti ponašanja konačno je otkrivena!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Velike "štenac" oči

 

Ovakav izraz lica, sa širom otvorenim očima i lagano nagnutom glavom, se može nazvati klasikom, jer ga psi uvek koriste kada nešto žele, recimo, da im dobacite zalogaj dok ručate. Sličnu metodu koriste i mala deca kada pokušavaju nešto dobiti - rašire oči koliko god mogu ne bi li bili što umiljatiji.

 

Ide za vama svuda, pa i u WC

 

Mnogi psi prate vlasnika i dok obavlja nuždu. Ako vrata WC-a nisu zatvorena, pas će sesti pored njega, gledati ga i čekati da završi - sasvim opušten. Po rečima veterinara, to rade jer instinktivno osećaju da trebaju slediti vlasnika, odnosno raditi sve što radi porodica.

 

Donosi male poklone

 

Na primer, u zubima će vam doneti najdražu lopticu da se zajedno igrate. Psi vole interakciju i vole podeliti osećaj radosti sa vlasnicima. Ako lopticu ignorišete, misliće kako vam se poklon ne sviđa, pa će vam ponuditi drugu svoju igračku - preslatko.

 

Želi maženje nakon obroka

 

Psi se tada osećaju jako zadovoljno i ugodno jer su im stomačići puni, na toplom su, okruženi porodicom. To pokazuju na način da se žele maziti sa vama, pa čak i kada možda niste raspoloženi, oni će vam gurati glavu u krilo i strpljivo čekati. Kada žele maženje znaju se i "baciti" i čekati češkanje po trbuhu.


Liže vas po licu

 

To može biti po licu ili po nekom drugom delu tela, a psi na ovaj način pokazuju da su pokorni vlasniku, tako umanjuju svoj osećaj stresa i izražavaju ljubav.

 

Ako ste planirali kućnog ljubimca povedite računa: Ovih 5 rasa nisu najbolji izbor ukoliko imate decu!

 

Skače kada dođete kući

 

Čak i pre nego što uđe u kuću, pas će prepoznati znakove da mu se vlasnik vraća kući, možda po zvuku automobila, škripanju vrata na dvorištu itd., i tada počinje veselo, pomalo haotično skakanje i jurišanje po kući - koje možemo nazvati i plesom velike sreće. Na taj način poručuju: "Nedostajao si mi i jako sam srećan što si se vratio".

 

Teši vas kada ste tužni

 

Psi jako dobro znaju kada s vlasnicima nešto nije kako treba ili kada se osećaju tužno. Oni jako dobro čitaju govor tela. U takvim situacijama će pokušati utešiti vlasnika, možda stavljanjem glave u krilo, dodirivanjem šapom, ležanje na njegovim nogama. Šta god radio biće pažljiv i ne previše nametljiv.

 

Ušunja se u vaš krevet

 

Ne postoji pas koji ne bi bio najsrećniji na svetu da može spavati sa svojim vlasnikom na krevetu, zalepljen za njega, kao u čoporu. To je razlog zašto se znaju ušunjati u krevet i kad znaju da ne smeju - isplati se rizikovati za par trenutaka uživanja. Osim toga, i psi vole imati nešto mekano pod guzom.

 

Podiže šapu i gleda vas

 

To znači da je jako raspoložen za igru ili da je gladan i bio bi presrećan na nekom zalogaju. Ponekad to čine i kad vide nešto zanimljivo u svom okruženju.

 

Naslanja se na vas

 

Ako se pomalo nametljivo naslanja na vlasnika, time pokazuje da i on traži malo ljubavi, nežnosti i zagrljaja. Kao i ljudi, i psi vole kada je pažnja usmerena ka njima. Tada se gotovo rastapaju od miline, kako Animalchannel.co navodi.

makonda-tracker