MOĆ PRIRODE

Cejlonski cimet sa ŠRI LANKE vam pruža punu šaku zdravlja i neodoljive arome: Saznajte sve njegove blagodeti + recept

0

Neka ovaj aromatični začin bude deo vaše kuhinje ove jeseni i zime, a za to ima puno razloga. Pored zanimljivih činjenica donosimo vas i recept za kolač sa cimetom.

foto: Profimedia, Andy Nowack
foto: Profimedia, Andy Nowack

Moćni cejlonski cimet - Cinnamomum verum poreklom je sa Šri Lanke ili tačnije Cejlona, te je po tome i dobio upečatljivo ime.

 

Iako na prvi pogled nećete moći da ga razlikujte od običnog kineskog, čim budete osetili miris, ukus i posebnu aromu koja u sebi nema kumarina, uvek ćete znati za koji se oprodeliti, naročito u ovim jesenjim danima kada je neizostavni deo kolača, toplih napitaka, smutija, čajeva.

 

Cejlonski cimet je za razliku od kineskog poreklom sa Burme mnogo zdraviji s obzirom na to da ne sadrži spomenuti kumarin koji može u većim količinama stvoriti tegobe sa bubrezima i jetrom, te je preporučljivo koristiti ga u minimalnim količinama.

 

Cimet sa Šli Lanke je pak pravi prirodni dragulj i lek, te je savršen izvor mangana, gvožđa, bakra, kalcijuma, cinka ali i proteina, ugljenih hidrata i dijeteskih vlakana.

 

Cimet
foto: Profimedia

Sadrži antioksidanse i fenole koji su borci protiv infekcija i upala u organizmu. Cejlonski cimet možete koristiti ukoliko osetite glavobolje, mučnine, umor, probleme sa varenjem, a najbolje ga je uzimati na prazan stomak sa kašičicom lipovog meda. a ovih 5 stavki ga karakterišu:

 

 

1. Jača imunitet

 

 

2. Stimuliše mozak

 

 

3. Smanjuje nivo šećera u krvi i nivo holesterola

 

 

4. Smanjuje menstrualne bolove

 

 

5. Poboljšava cirkulaciju i povećava nivo energije

 

Stara Istočna civilizacija od davnina koristi cimet kao lek, a može pozitivno uticati i na regulisanje šećera u krvi, bolove u mišićima, kod gubljenja kilograma, dijeta, oštećenje kože, narušenog imuniteta, malaksalosti, povišenog holesterola.

 

Ukoliko ste ljubitelji domaćih kolačica bez veštačkih šećera, onda će ovaj sa cimetom i džemom od malina biti idealan za ugođaj sa porodicom.

 

Potrebno:

 

20 kašika brašna

domaći džem od malina bez šećera

dve kašike lipovog meda

100 g kokosa

4 kašike cejlonskog cimeta

šoljica mleka

malo kokosovog ulja

3 jaja

 

Priprema:

 

Smesu napisanim redosledom zamutiti u dubokoj činiji, a potom kolač sipati u kalup i peći 15 minuta na 200 stepeni. Divan miris će se širiti čitavim domom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker