Neka ovaj aromatični začin bude deo vaše kuhinje ove jeseni i zime, a za to ima puno razloga. Pored zanimljivih činjenica donosimo vas i recept za kolač sa cimetom.
Moćni cejlonski cimet - Cinnamomum verum poreklom je sa Šri Lanke ili tačnije Cejlona, te je po tome i dobio upečatljivo ime.
Iako na prvi pogled nećete moći da ga razlikujte od običnog kineskog, čim budete osetili miris, ukus i posebnu aromu koja u sebi nema kumarina, uvek ćete znati za koji se oprodeliti, naročito u ovim jesenjim danima kada je neizostavni deo kolača, toplih napitaka, smutija, čajeva.
Cejlonski cimet je za razliku od kineskog poreklom sa Burme mnogo zdraviji s obzirom na to da ne sadrži spomenuti kumarin koji može u većim količinama stvoriti tegobe sa bubrezima i jetrom, te je preporučljivo koristiti ga u minimalnim količinama.
Cimet sa Šli Lanke je pak pravi prirodni dragulj i lek, te je savršen izvor mangana, gvožđa, bakra, kalcijuma, cinka ali i proteina, ugljenih hidrata i dijeteskih vlakana.
Sadrži antioksidanse i fenole koji su borci protiv infekcija i upala u organizmu. Cejlonski cimet možete koristiti ukoliko osetite glavobolje, mučnine, umor, probleme sa varenjem, a najbolje ga je uzimati na prazan stomak sa kašičicom lipovog meda. a ovih 5 stavki ga karakterišu:
1. Jača imunitet
2. Stimuliše mozak
3. Smanjuje nivo šećera u krvi i nivo holesterola
4. Smanjuje menstrualne bolove
5. Poboljšava cirkulaciju i povećava nivo energije
Stara Istočna civilizacija od davnina koristi cimet kao lek, a može pozitivno uticati i na regulisanje šećera u krvi, bolove u mišićima, kod gubljenja kilograma, dijeta, oštećenje kože, narušenog imuniteta, malaksalosti, povišenog holesterola.
Ukoliko ste ljubitelji domaćih kolačica bez veštačkih šećera, onda će ovaj sa cimetom i džemom od malina biti idealan za ugođaj sa porodicom.
Potrebno:
20 kašika brašna
domaći džem od malina bez šećera
dve kašike lipovog meda
100 g kokosa
4 kašike cejlonskog cimeta
šoljica mleka
malo kokosovog ulja
3 jaja
Priprema:
Smesu napisanim redosledom zamutiti u dubokoj činiji, a potom kolač sipati u kalup i peći 15 minuta na 200 stepeni. Divan miris će se širiti čitavim domom.