Konzumiranje nargile sve je popularnije, pa se tako ona danas može naći u mnogim kafićima, a vrlo često i konzumenti imaju one, napravljene za kućnu upotrebu
Nargila vuče poreklo iz Persije, Indije, a najviše korisnika ima u Turskoj i Tunisu. Ona sadrži duvan koji je u kombinaciji sa voćem ili šećerom, pa tako arome jesu različite: limun, jagoda, šumsko voće i sl.
Ono šta najviše oduševljava ljuditelje nargile jeste dim koji se izbacuje nakon njenog kunzumiranja, kao i osećaj koji ona prizvodi, a to je situacija opuštanja jer unošenjem velike količine dima, smanjujete unos kiseonika te vam se usporava rad srca i disajnih organa.
U odnosu na obične cigarete gde većinu dima izbacite, kod nargile to nije slučaj, pa se tako zbog velike količine neki deo zadrži u organizmu.
Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da jednočasovno konzumiranje nargile jednako stotini popušenih cigareta.
Međutim, dim kao i kod običnih cigareta može biti problem ljudima u blizini što dovodi do pasivnog pušenja. Takođe, postoje rizici od infekcija, jer najčešće konzumenti koriste isto crevno. Trudnice treba da izbegavaju nargilu jer može da donese mnogo komplikacija novorođenčetu. Pazite i na svoju kožu, jer svi oblici pušenja ubrzavaju starenje.