MISLITE NA VREME

ČESTO VAS MUČI GORUŠICA KOJU REŠAVATE SODOM BIKARBONOM? Evo u kojim slučajevima bi trebalo da izbegavate upotrebu!

0

Iako je soda bikarbona odlična za čišćenje domaćinstva, nemojte je koristiti na posudama od aluminijuma.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Često se zbog konzumacije teške hrane, koja zakiseljuje naš organizam, osećamo naduto, imamo gorušicu i neprijatnost u stomaku, te posežemo za sodom bikarbonom, kako bi smo se što brže rešili tegoba. Evo kada bi je trebalo izbegavati.

 

 

1. Soda bikarbona ima brojne korisne primene u nezi tela. Međutim, s obzirom da je alkalna supstanca, ne preporučuje se u lečenju akni. Naime, soda eliminiše prirodne kiseline na koži, čime se stvaraju pogodni uslovi za širenje akni.

 

2. Možda deluju slično, ali soda bikarbona i prašak za pecivo nemaju isti efekat. Oba proizvoda stvaraju ugljen dioksid u određenim uslovima, čime daju odličnu teksturu pecivima. Međutim, soda bikarbona reaguje sa kiselinama koje se već nalaze u hrani. s druge strane, prašak za pecivo u sebi ima kiselinu. Zbog toga nisu dobra međusobna zamena.

 

3. Da li često patite od gorušice? Soda bikarbona je u tim situacijama izuzetno efikasan lek protiv gorušice, ali ne treba preterivati. Ako vas često muče ovi problemi, ipak se obratite lekaru.

 

soda bikarbona, Soda bikarbona
foto: Shutterstock

4. Iako je soda bikarbona odlična za čišćenje domaćinstva, nemojte je koristiti na posudama od aluminijuma. Može doći do neželjog dejstva i na posuđu se mogu pojaviti mrlje.

 

5. Ako stavite samo otvorenu kesicu sode bikarbone u frižider ili je sipate u posudicu, neće biti tako delotvorna u neutralisanju neprijatnih mirisa. Za najbolji efekat je potrebno posuti sodu po poslužavniku i držati ga na jednoj polici frižidera. Međutim, tako ćete zauzeti veliku površinu u frižideru i biće manje mesta za druge namirnice.

 

6. Verovatno znate da vam soda bikarbona može poslužiti da ugasite zapaljeno ulje. Međutim, to nije jednostavan postupak. Čak i ako imate u blizini veliku količinu sode bikarbone, ne postoji sigurna razdaljina s koje biste mogli da pospete sodu po upaljenom tiganju ili šerpi. Zbog toga zaboravite na ovu ulogu sode bikarbone i nabavite efikasan aparat za gašenje požara koji će vam uvek biti pri ruci.

 

 

 

makonda-tracker