čitajte sastav

ZA TRAGOVE AKNI, STRIJE I SVE VRSTE OŽILJAKA: Evo koje sastojke sadrže najbolje kreme za regeneraciju kože

0

Ožiljci su, iako nas izdvajaju i čine jedinstvenim, često izvor nesigurnosti, posebno kada se nalaze na licu, a ukoliko želite da ih se rešite ključno je pažljivo čitati sastav kozmetičkih proizvoda

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Tragovi koji nastaju u tkivu nakon neke traume ne nastaju samo na površinskom sloju kože — oni utiču na mišiće, ligamente i tetive. Tokom procesa oporavka kože, povređeno tkivo zamenjuju nova kolagena vlakna, koja nisu ujednačena i savršeno ravna, pa se formira ožiljak.


Srećom, proteklih godina na tržištu su se pojavili brojni proizvodi koji pomažu u regeneraciji kože i "brisanju" ožiljaka, a stručnjaci ističu da najkvalitetnije takve kreme sadrže sledeće sastojke.

 


Ulje crnog kima


Ono je vrlo bogat izvor antioksidanasa i sadrži vitamine A, B1, B2, B3 , kao i esencijalne masne kiseline. One pružaju koži značajnu hdrataciju, umiruju je i podstiču oporavak tkiva ožiljka.


Kurkuma


Koren ove zeljaste biljke poreklom iz užne Azije vekovima se koristi u narodnoj medicini kao sjajno antiupalno sredstvo, a sve češće je važan deo proizvoda za regeneraciju kože. Narandžasti pigment koji se u korenu kurkume nalazi deluje kao inhibitor proizvodnje melanina u lečenju hiperpigmentacije, ali i fizičkih oštećena i ožiljaka od akni.


Ulje šipka


Čak 80 procenata ovog ulja čine esencijalne masne kiseline, a ono je i odličan prirodni izvor Omega-3, Omega-6 i Omega-9 masnih kiselina, kao i vitamina C i A, beta karotena i likopena!

 

podočnjaci, nega područja oko očiju, oči, kapci, krema za oči, krema za lice, lepota
foto: Profimedia

Ono snažno zadržava vlažnost kože i pomaže ćelijama kože da je apsorbuju, a zahvaljujući prirodnim kiselinama odličan je borac protiv velikih oštećenja kože.


Tamanu ulje


Takozvano tamanu ulje ili kalofil ima protivupalno dejstvo i koristi se protiv brojnih upalnih stanja kože poput ekcema, psorijaze, dermatitisa, opekotina, seboreje... Pored toga, ima i brojna i vrlo izražena antigljivična, antivirusna i antibakterijska svojva, zahvaljujući kojima je moćan saveznik u oporavku kože i povratku njene elastičnosti.


Vitamin C


Ovaj prirodni sastojak je efikasan u svetljenju kože i ujednačavanju tena, tako da teško da ćete naći bolje sredstvo za brisanje tamnih promena i hiperpigmentaciju. Najkorisniji je kad se kombinuje s uljem crnog kima i tamanu uljem.

 

 

makonda-tracker