dobro ih pogledajte

ISPUCALE PETE, UVEĆAN PALAC, HLADNOĆA... Evo šta sve stopala otkrivaju o našem zdravlju!

0

Verovali ili ne, stopala su ogledalo zdravlja!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Mnogo pre nego što pomislite da imate dijabetes, misteriozne rane na stopalima mogu vam ukazati na to, kažu stručnjaci.


Naime, veliki broj promena u ovom delu tela zapravo se ne događa tek tako — one mogu biti prvi simptom nekog zdravstvenog problema.


Šta ako su stopala...

 

  • ... hladna?


Uvek postoji mogućnost da ste samo zimogrožljivi, ali treba imati u vidu i da hladna stopala neretko ukazuju na hipotireozu, odnosno poremećaj u radu štitne žlezde koji podrazumeva nedovoljno lučenje hormona koji regulišu metabolizam. Naime, usporen metabolitam dovodi do toga da telo ne generiše dobro toplinu, zbog čega su stopala i šake hladni.


Neki od razloga su i anemija, dijabetes, Rejnoov sindrom... U svakom slučaju, vrlo važno reći lekaru za ovu promenu!

 

 

  • ... uvećanog palca?


Giht, koji se nekad nazivaju "bolešću kraljeva", najčešći je uzrok zapaljenja zglobova kod ljudi starijih od 40 godina. Do njega dolazi zbog taloženja soli mokraćne kiseline u zglobovima, a napad uglavnom počinje u korenu palca na nozi. Ovaj prst uglavnom je mesto na kojem se mokraćna kiselina taloži.

 

  • ... otekla?


Otečena stopala svakako se očekuju u trudnoći ili pri dužem sedenju, ali ukoliko se ona javljaju i kada ih ne očekujemo to je razlog za brigu. Lekari kažu da do oticanja može doći zbog venske insuficijencije, krvnog ugruška, infekcija u organizmu, raznih oboljenja kardiovaskularnog sistema, bubrega, jetre, dijabetesa...

 

Stopala, nega stopala
foto: Shutterstock
  • ... često mesto grčeva?


Iako su češći grčevi u listovima koji nas bude usred noći, oni mogu da se dogode i u predelu stopala. Uglavnom se to dešava jer ne pijemo dovoljno vode, ali uzrok može biti i neravnoteža elektrolita koja dovodi do naglih grčeva — signala da organizmu fale minerali.

 

  • ... ispucalih peta?


Jedno od najčešćih objašnjenja jeste da treba češće da se hidrirate, kako spolja adekvatnim kozmetičkim proizvodima, tako i iznutra konzumiranjem vode, ali imajte na umu da do pucanja kože pete dovode gljivične infekcije, nedostatak određenih vitamina, biomehanički disbalans kao što su ravna stopala, hipotireoza, starenje, trudnoća...

 

  • ... žutih noktiju?


Ukoliko se na noktima pojavi žutilo, najverovatnije je reč o gljivicama koje se tretiraju medicinskom kozmetikom. Međutim, u nekim slučajevima mogu žuti nokti na stopalima mogu biti simptom limfedema, neizlečivog poremećaja koji podrazumeva oticanje međućelijskog tkiva.
 

 

makonda-tracker