da li ste znali?

SVI SE PITAJU DA LI DIJABETIČARI TREBA DA PRIME VAKCINU PROTIV KORONE? Doktorka ističe sve o imunizaciji ovih pacijenata

0

Endokrinolog dr Edita Stokić kaže da kod ove populacije nije bilo ozbiljnijih neželjenih reakcija, ali je izdala i uputstva šta treba raditi posle imunizacije.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Endokrinolog dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, rekla je da Američka dijabetološka asocijacija jasno istakla da je vakcinacija jedna od najbezbednijih opcija za izlazak iz ove epidemije i u populaciji dijabetesnih bolesnika.

 

"Definitivno jasno je poznato i to medicinom bazirano na dokazima da su tip 1 i 2 dijabetesa tri do četiri puta u većem riziku obolevanja korona virusom težom kliničkom slikom, ali s druge strane je pokazano da je dobra glikoregulacija značajan faktor koji može uticati na smanjenje obolevanja i smrtnosti. Američka dijabetološka asocijacija, koja je nama vodilja u stručnom aspektu lečenja dijabetesa, jasno je istakla da je vakcinacija jedna od najbezbednijih opcija za izlazak iz ove epidemije i u populaciji dijabetesnih bolesnika. Dakle, vakcinacija je efikasno terapijsko sredstvo, bezbedno, u sprečavanju obolevanja i širenja od kovid 19 virusne infekcije", rekla je dr Stokićeva na konferenciji za medije Kriznog štaba

 

DIJABETES
foto: Shutterstock / Profimedia

Endokrinolog dr Edita Stokić kaže da kod ove populacije nije bilo ozbiljnijih neželjenih reakcija, ali je izdala i uputstva šta treba raditi posle imunizacije.

 

"Kada su rađene istraživanja, pre svega sa Fajzerovom vakcinom, prate se i neželjena dejstva. Kako je referisano, bila su blaga, uglavnom bol u ruci i malaksalost, koji su bili veoma kratkog trajanja. Bez obzira na to znamo da se ovakve reakcije javljaju kao imunološki odgovor na primljenu vakcinu. Kod dijabetesnih bolesnika je važno da u toku dan-dva isprate i svoje vrednosti šećera u krvi, da uzimaju dovoljen količine tečnosti, posebno ako dominira simptom slabosti i malaksalosti".

 

Kada je reč o drugim endokrinološkim bolestima, dr Stokić novadi da nisu kontraindikacija za vakcinaciju.

 

"Kod drugih endokrinoloških bolesti, najveće je interesovanje za bolesti štitaste žlezde i hašimoto tireoditis, koji spada u autoimune bolesti. Ali odmah ističem da ove bolesti nisu kontraindikacija za vakcinaciju. Takođe, primena hormonske supstitutivne terapije nije kontraindikacija za vakcinaciju", zaključila je dr Edita Stokić.

 

 

 

makonda-tracker