Doktorka je izračunala ukupnu kalorijsku vrednost omiljenih jela koje ljudi često jedu u našim krajevima prema prosečnim normativima, što znači da se energetska vrednost odnosi na jednu prosečnu porciju.
Kalorijske vrednosti pojedinih namirnica su visoke, a ne treba zaboraviti ni da mnoga od kaloričnih jela jedemo uz dodatke poput pavlake, čija je energetska vrednost u 100 grama 214 kcal, dok u prosečnoj šnita hleba ima 110 - 130 kcal. Tu su i dodaci poput kečapa, majoneze ili parmezana koji jelima dodaju još veću kalorijsku vrednost, a toga često nismo ni svesni - kaže prof. dr sc. Jasenka Gajdoš Kljusurić sa Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.
Doktorka je izračunala ukupnu kalorijsku vrednost omiljenih jela koje ljudi često jedu u našim krajevima prema prosečnim normativima, što znači da se energetska vrednost odnosi na jednu prosečnu porciju.
Nije uključila hleb ni dodatke jelima, a potom je to usporedila sa istom kalorijskom vrednošću zdravijih namirnica čijim unosom bi bili siti, količinski ne biste mogli pojesti sve ponuđeno, a pritom biste imali na raspolaganju raznolike namirnice i nutritivno kvalitetniji profil hrane koju jedete. Pritom ne treba zaboraviti da su dnevne energetske potrebe za muškarce oko 2.700 kcal, a za žene oko 2.000 kcal ako se bave laganim radom koji ne zahteva veći fizički napor.
1. Ćevapi u somunu, 10 kom: 924 kcal
Alternativa: 230 g kuvani krompir + 550 gr mešanog povrća + 200 gr skuše (ili lososa) + 150 gr krušaka
2. Pica kaprićoza: 1197 kcal
Alternativa: 400 gr kupusa + 230 gr kuvanog krompira + 150 gr kotleta bez kosti + 350 gr trešanja + 800 gr ananasa (ili dinje ili jabuka)
3. Pasulj s kobasicom, bez hleba: 550 kcal
Alternativa: 250 g mešanog povrća +150 gr kukuruza + 300 gr šarana + 150 gr banane
4. Sarma s pire krompirom: 302 kcal
Alternativa: 115 gr kuvanog krompira + 100 gr skuše
5. Bečka šnicla s pomfritom: 789 kcal
Alternativa: 145 g kvhane testenine + 1 kg krastavca + 1/2 kg paradajza + 300 gr kvhanog kukuruza + 2/3 konzerve tunjevine u ulju (ili 120 g jaja)
6. Čobanac, bez hleba: 287 kcal
Alternativa: 100 gr palente + 150 g jetrica + 10 gr šljiva (ili trešanja)
7. Špageti bolonjez bez parmezana: 488 kcal
Alternativa: 70 g tijesta + 300 gr brokule + 90 gr mozzarelle (ili 160 g piletine) + 150 gr šljiva
8. Pečena svinjetina s pečenim krompirom: 699 kcal
Alternativa: 55 gr pirinča + 260 g liganja + 500 gr paradajza + 175 g jabuka
9. Burek s mesom, veliki: 740 kcal
Alternativa: 230 g kvani krumpir + 425 g blitve + 200 g pastrmke + 400 gr voćne salate
10. Čokoladni mafin: 362 kcal
Alternativa: 1.000 gr rotkvice i zelene salate +140 gr testa (ili 120 g jaja ili 150 g ćuretina/teletine)
Za jednog čoveka normativ je oko:
Pirinač - 60 gr
Testenina – 100 gr
Krompir – 150 gr
Voće –100-150 gr
Salata- 50-70 gr
Povrće – minimalno 100 gr
Prilozi: 100-200 gr
Meso – 100- 400 gr (ovisno o vrsti)
Riba – 150 – 200 gr
Pasulj/Varivo: 250-400 gr
Energetska vrednost jela po porciji:
Ćevapi u somunu (veliki – 10 komada) 924 kcal
Ćevapi u somunu (mali – 5 komada) 566 kcal
Pizza /Margarita 800 kcal
Pizza / Capricciosa 1197 kcal
Pizza /Vesuvio 1115 kcal
Kebab 630 kcal
Pasulj s kobasicom (350 g), bez kruha 550 kcal
Posni pasulj, bez hleba 367 kcal
Sarma s pire krompirom 302,1 kcal
Čobanac, bez kruha 287 kcal
Juneći gulaš s njokima 428 kcal
Bečki (pileći) s pomfritom 692 kcal
Bečka s pomfritom 789 kcal
Špageti/bolonjez (bez parmezana) 488 kcal
Pečena svinjetina 699,5 kcal
Pečena kobasica s kiselim zeljem i palentom 532,2 kcal
Viršle u lisnatom 394,8 kcal
Piroška sa sirom 309 kcal
Burek sa sirom (veliki) 624 kcal
Burek sa sirom (mali) 416,1 kcal
Burek sa mesom (veliki) 740 kcal
Burek sa mesom (mali) 493,5 kcal
Cheesecake 475 kcal
Baklava 667,5 kcal
Čokoladni muffin 362,4 kcal
Krempta 290,4 kcal
Što sve možemo pojesti a odgovara energetskoj vrednosti od oko 200 kcal:
800 g lubenice
cca 350 g krušaka / šljiva / trešanja / bresaka
oko 400 g ananasa /dinje / jabuka
200 g banane
500 g celera / šargarepe
600 g brokule
308 g konzerviranog kukuruza
400 g kupusa
850 g spanaća / blitve
2000 g krastavaca
cca 1300 g rotkvice / zelene salate
1.050 g paradajza/ tikvica