da li ste znali?

PAŽLJIVO SA GAJENJEM OVE VRSTE, MOŽE OŠTETITI OČI I SRCE: Ovo su 3 najotrovnije biljke na svetu i svi prezaju od njih!

0

Na svetu postoji na hiljade biljaka otrovnica, među kojima su i one koje su jako opasne za ljude.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Među biljkama opasnim po ljude postoje čak i one koje neretko viđene kao saksijske biljke koje držimo u stanovima, ili vrtne biljke, koje mislimo da dobro znamo.

 

Kukuta

 

Kukuta je svoju svetsku slavu stekla na najsuroviji mogući način – ona je još u drevnoj Grčkoj služila za pravljenje otrova za egzekuciju. Verovatno najpoznatija žrtva ove biljke je bio Sokrat, grčki filozof kome je presuđeno da sam sebi oduzme život ispijanjem otrova.Iako biljka sadrži nekoliko otrovnih materija, najači i najsmrtonosniji je otrov konin, koji u dovoljnoj dozi uzrokuje paralizu srca i pluća. Kukuta uglavnom raste u Evropi i Severnoj i Severnoj Africi. Pored Kukute koja je ubila Sokrata (i ko zna još koliko ljudi), jedan rođak ove biljke, Cicuta (ili Vodena Kukuta) je proglašena najotrovnijom biljkom koja raste u Severnoj Americi.

 

kk
foto: Profimedia

 

Iako biljka sadrži nekoliko otrovnih materija, najači i najsmrtonosniji je otrov konin, koji u dovoljnoj dozi uzrokuje paralizu srca i pluća. Kukuta uglavnom raste u Evropi i Severnoj i Severnoj Africi. Pored Kukute koja je ubila Sokrata (i ko zna još koliko ljudi), jedan rođak ove biljke, Cicuta (ili Vodena Kukuta) je proglašena najotrovnijom biljkom koja raste u Severnoj Americi.

 

Nerium oleander

 

Oleander je svrstana među najotrovnije biljke na planeti, a opet šanse da je i sami uzgajate u bašti ili domu postoje pošto je lijander jedna od najpopularnijih kućnih cvetnica.Ova biljka koja raste u obliku malog grma, može biti jako lepa - ali samo za gledanje, žvakanje lišća, stabla ili cveća već može biti fatalno, pa ovu biljku držite dalje od dece i kućnih ljubimaca. Zapravo svaki deo lijandera je otrovan. Čisti oleander može da ošteti vaše oči i creva, pa čak i da zaustavi srce

 

kk
foto: Profimedia

Abrus precatorius

 

Abrus je poreklom iz Indonezije, gde se njene jarko crne, crvene i bele bobice često koriste pri izradi perkusija i nakita. Ove semenke ne proizvode samo dobar zvuk. One su i veoma opasne zbog otrovne supstance abrina koje sadrže. Samo jedna semenka ove biljke može biti fatalna za ljude. Ipak, na svu sreću semenka samo „prođe“ kroz ljudski organizam, a fatalna je samo kad se žvaće.

 

kk
foto: Profimedia

 

 

makonda-tracker