pravilan način ishrane

NOVAK ĐOKOVIĆ SVAKODNEVNO UNAPREĐUJE SVOJ ZDRAVI JELOVNIK: Ove salate od jestivog CVEĆA vam preporučuje!

0

Vrlo je bitno imati na umu činjenicu da nije sve cveće jestivo. Naprotiv, poneki cvetovi su vrlo otrovni.

 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Salate od jestivog cveća postale su pravi trend, a i prvi reket sveta Novak Đoković, koji vodi računa o zdravoj ishrani i ne jede meso, prema pisanju medija, voli da jede jestivo cveće.

 

Cvetovi se mogu dodavati u razna jela ili mešati sa salatama (sveži, sušeni, kandirani), ali mogu biti i deo recepta za kolače, umake, sirupe, čajeve i aromatizovana pića.

 

Pica se, recimo, može dekorisati detelinom, jorgovanom ili maćuhicom. Maćuhicama, takođe, mogu se ukrašavati torte ili pudinzi. Naravno, tu je i šafran, koji važi za jednu od najboljih začinskih dekoracija.

 

I cveće tikvica je cenjeno u kulinarstvu. Najbolje ga je koristiti odmah po branju, sveže. Treba ga upotrebiti u roku od nekoliko sati posle branja. Otvorene cvetove napuniti sirom, slaninom, začinima i pržiti kratko. Može se praviti sa pavlakom i testeninom, ali i jesti sveže sa paradajzom i mocarelom.

 

Vrlo je bitno imati na umu činjenicu da nije sve cveće jestivo. Naprotiv, poneki cvetovi su vrlo otrovni. Takvi su narcis, oleander, pustikara, rododendron, đurđica, visterija. Vrlo je važno dobro se raspitati o biljci koja se servira na tanjiru. Isto tako, važno je da biljka nije obrađivana pesticidima i drugim hemikalijama.

 

Postoje dve vrste jestivog cveća: ukrasno i lekovito. Lekovito može biti malo bezukusno, posebno stabljike i lišće. A zanimljivo je istaći i da se, recimo, za borač kaže da nam pomaže da zaboravimo probleme, a da neven donosi sreću.

 

foto: Profimedia

Poznato je da cveće pozitivno utiče na raspoloženje i na opšte emotivno stanje čoveka. Alternativni lekari svedoče o brojnim zdravstvenim dobrobitima cveća. Cvet ruže pomaže radu jetre i creva. Kamilica ublažava stres i osnažava imunitet. Begonija eliminiše toksine i čisti jetru. Hrizanteme leče grip i prehladu. Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i antigljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zaceljivanje rana.

 

Neven ublažava menstrualne bolove. Potočarka, koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, leči prehladu, respiratorne infekcije i bolesti urinarnog trakta. Cveće šljive se koristi za lečenje kašlja, bolesti pluća i dijareje.

Cveće se bere rano ujutro ili predveče, kada je sadržaj vode u njemu veliki. Treba odabrati cveće koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo. Izbegavati cveće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube. Obično se jedu samo latice, izuzimajući šafraniku i šafran, čiji se tučak koristi kao začin.

 

Pošto su cvetovi obično puni polena, kod nekih ljudi može doći do alergijske reakcije, pa se preporučuje uklanjanje prašnika i tučka. Postoji čitav spisak najčešćeg cveća koje se, osim u vazi, može naći i na tanjiru. To su jestivi tulipan, hrizantema, cvetovi jabuke, limuna, pomorandže, breskve, kruške, maslačak, gardenija, hibiskus, crveni slez, jasmin, lavanda.

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker