icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

nosite maske!

ŠTA AKO NEKO KINE ILI SE ZAKAŠLJE PORED VAS? Ovo je JEDINI NAČIN da se zaštitite od virusa ako nemate masku

Podeli:

Maske su i dalje najbolji način da zaštitite sebe i druge od prenošenja korona virusa, a u slučaju da se nađete u društvu "sumnjive" osobe bez iste, evo šta treba da uradite...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Poznato je da kovid-19 repiratorna infekcija, i mada se u poslednje vreme spominje i prenos zaraze putem vazduha, ipak najsigurniji način da se inficirate jeste ako neko u vašoj blizini kije ili kašlje i tako "prebacuje" kapljice virusa na vas, piše Mondo.

 

Fredrik Šerman, profesor na Medicinskom fakultetu Mount Sinaj, otkrio je u časopisu The Atlantic vrlo koristan savet koji će pomoći u suzbijanju širenja virusa u ovim situacijama.

 


Šerman kaže da ako se nađete u ovakvoj rizičnoj situaciji, da ste u društvu osobe koja kija ili kašlje (a ne znate da li ima koronu ili ne), najbolje je da uradite sledeće:

 

Odmah izdahnite da biste izbegli udisanje kapljica ili aerosola. Stegnite usne da izdisaj traje duže. Okrenite glavu u potpunosti od osobe i udaljite se.

 

foto: Shutterstock

Ova metoda vas neće nužno zaštititi od zaraze, ali će svakako smanjiti mogućnost da "udahnete" virus, u slučaju da je osoba u vašem okruženju zaražena.

 

Istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća da "zakačite" korinu ukoliko udišete veće doze virusa. Takođe, ustanovljeno je i da je količina vremena koju provodite u društvu zaražene osobe od velikog značaja. Što duže boravite u društvuinficiranog, to povećavate šanse da se i sami zarazite, virus ima više vremena da uđe u vaš sistem.

 

 

Inicijalizacija u toku...