obratite pažnju na vreme

KAKO PREPOZNATI VIRUS KORONA? Ovo je najčešći REDOSLED SIMPTOMA kovida i NEŠTO VAŽNO ga razlikuje od sličnih oboljenja

0

Naučno istraživanje u okviru kojeg su analizirane desetine hiljada slučajeva infekcije kovid-19 u Kini, utvrđeno je da se simptomi obično javljaju ovim redom.

foto: Shutterstock, Shutterstock
foto: Shutterstock, Shutterstock

Budući da je svaka bolest drugačija, kao i svaki pacijent, klinička slika nikad nije identična, pa tako ni redosled kojim se simptomi oboljenja javljaju ne može biti uvek isti.


Novom studijom o virusu korona je, međutim, utvrđeno da se može govoriti o nekom opštem redosledu, koji se javio u najvećem broju slučejva.


Autori su podatke Svetske zdravstvene organizacije o čak 55.000 pacijenata obolelih od kovida u Kini uporedili s redosledom simptoma gripa u više hiljada slučajeva (do čiji su podataka došli stručnjaci Univerziteta u Mičigenu) i 150 slučajeva SARS-a u Torontu i malim brojem slučajeva MERS-a u Južnoj Koreji.
Izveden je zaključak da grip uglavnom počinje kašljem i temperaturom, a da SARS i MERS počinju slično kao kovid-19, ali je u slučaju ovih dveju bolesti obično prvi pogođen donji deo gastrointestinalnog trakta, pa pacijenti pate i od dijareje, a potom i mučnine.

 

Kako je istakao Džozef Larsen, koji se bavi istraživanjima u oblasti bioinformatike na Univerzitetu Severna Karolina, redosled simptoma je izuzetno važan jer, ako znamo kako svaka od ovih bolesti napreduje, lekari će lakše i bolje donositi odluke o lečenju.

 

foto: Profimedia

Istraživanja su pokazala da je u slučaju virusa korona redosled često sledeći:

 

  • visoka temperatura
  • suv kašalj i bol u mišićima
  • mučnina i/ili povraćanje
  • dijareja


Čak i kada su prisutni drugi simptomi, poput bola u grlu, glavobolje ili zamora, redosled pomenuta četiri simptoma je uglavnom isti!


Budući da je temperatura prvi pokazatelj bolesti, stručnjaci ističu da je redovno merenje vrlo važno i može biti relevantan mehanizam.


Mi ne predlažemo početne simptome kao dijagnostički test nego kao mogući znak da se treba testirati — naglašavaju autori studije objavljene u naučnom listu Frontiers in Public Health.

 

 

makonda-tracker