Nije potvrđeno da pružaju bolju zaštitu

ISPRAVKA: NIJE DOKAZANO DA MASKE KOJE SU STIGLE U HRVATSKU UBIJAJU VIRUS: Nema potvrde da su bolje u borbi protiv KORONE

0

U brojnim medijama u regionu se pojavila vest da je u Hrvatsku stigla pošiljka sa 128.000 zaštitnih maski za lice, koje navodno mogu same da "ubijaju" korona virus.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 


Te maske sadrže bakar-oksid, međutim, nijedan od mnogobrojnih članaka nije ponudio objašnjenje kako ove maske ubijaju virus, niti da li se one mogu smatrati sigurnijom zaštitom od infekcije korona virusom.

 

 

Maske će biti distribuirane u apoteke, koje će ih prodavati za oko 40 kuna (nešto više od 5 evra), preneo je hrvatski portal 24sata.

 

Iz uvozne firme Rinigard kažu da je ovo tek prva u nizu nabavki i da očekuju narudžbine iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarske, koje su se već, kako se navodi, pokazale zainteresovanost za kupovinu na veliko.

 

Cena će zavisiti od količine narudžbine i verovatno će se u budućnosti menjati.

Maska se, navodi se, izgledom ne razlikuje od klasičnih hirurških maski za lice, ali je prilikom izrade u materijal inkorporiran bakar-oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima, piše portal.

 

U tekstu se još navodi da se maska može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi i da se može koristiti i do mesec dana. Tvrdi se i da se maska može nositi u kontinuitetu 3 sata, i da se onda treba skinuti i odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizovala patogene.

 

Iako postoji više studija koje dokazuju da se bakterije i virusi (uključujući i virus SARS-CoV-2) kraće zadržavaju na čvrstim površinama presvučenim bakrom i njegovim jedinjenjima nego na plastici, telefonu ili nerđajućem čeliku, ne postoje dovoljno jasni dokazi da bakar-oksid u gore spomenutim medicinskim maskama ima isti efekat.

 

U tekstu se navodi da su izraelski naučnici koji su je osmislili, razvili je na osnovu tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske je navodno u činjenici da se njena efikasnost ne smanjuje s vremenom.

Na veb stranici kompanije Rinigard, uvoznika maski sa bakar-oksidom za Hrvatsku, nije jasno navedeno da ove maske "ubijaju virus" tokom njihovog nošenja na licu, odnosno da preventivno nošenje ove maske pruža efikasniju zaštitu zdravoj osobi od infekcije.

 

Na stranici ove kompanije se navodi da ove maske neutrališu SARS-CoV-2, te se spominju rezultati dva testa efikasnosti u neutralizaciji virusa. No, sami izveštaji o testiranju nisu priloženi, iako su navedeni nazivi dve laboratorije koje su ove testove sprovele.

 

 

makonda-tracker