i OD OVOGA STREPIMO

VIŠEMESEČNI I NEPRESTANI STRAH UTIČE NA SVE: Evo kakve će psihičke posledice ostaviti pandemija

0

Srpski psiholozi i psihijatri napominju da će se čak 20 procenata stanovništa suočiti s ovim simptomima

foto: Shutterstock, Shutterstock
foto: Shutterstock, Shutterstock

Višemesečni gotovo svakodnevni strah od zaraze ostaviće posledice po psihičko zdravlje i zbog toga ne treba da čudi što ćemo nakon pandemije imati povećan broj depresivnih ljudi, smatraju srpski psiholozi i psihijatri.

 

Prema rečima doktora Milašinovića, veliki broj ljudi već se mesecima suočava sa brojnim strahovima među kojima preoivladava strah za svoj život i život najbližih.

 


—  Kod 20 odsto stanovništva zbog korone će doći do nekih psihičkih poremećaja. Strah je glavno stanje koje se sada javlja. Tu je strah od nepoznatog virusa, zabrinutost za zdrablje porodice, pa i strah od gubitka posla, što je sve 'okidač' za razne poremećaje i poststresni sindrom. Prethodni meseci su nam promenili život i svako od nas mora da pronađe način kako da se izbori sa ovim teškim vremenom — kaže Milašinović.

 

foto: Shutterstock

—  Sasvim sigurno da deo našeg naroda već pati od poststresnog sindroma zato što je ova kriza koju proživljavamo prethodnih meseci veoma ozbiljna. Ovaj sindrom se javlja kao posledica svakodnevnog straha i broge. Simptomi obično počinju tri meseca nakon pretrpljene traume. Međutim, često se pojavi i nekoliko meseci kasnije —  kaže neuropsihijatar Aleksandar Vujošević i objašnjava koji su simptomi:

 

—  Simptomi koji govore da osoba prolazi kroz postsimptomatsku traumu jesu nesanica, prekomerna napetost, preosetljivost ali i agresija, problem sa koncetracijom, nesigurnost... Osobe mogu postati naglo razdražljive, ne mogu da spavaju, a često imaju i napad panike —  kaže dr Vujošević.

 

Pasiholog Žarko Trebješanin kaže da se "takvo psihičko stanje održava i na fizičko, pa osobe obole od čira na želucu, alergija, disajnih problema i astme".

 

 

makonda-tracker