evo i objašnjenja

MNOGI SE PITAJU HOĆE LI SE PONOVO UVESTI: Zašto smo imali vanredno stanje s manje zaraženih, a danas ne?

0

Kada se virus korona tek pojavio u Srbiji, proglašeno je vanredno stanje, ali sada to nije slučaj. Zbog čega je tako i možemo li ponovo da očekujemo ovu odluku?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Pandemija virusa korona uticala je na gotovo sve sfere našeg života, a zbog pojedinih mera koje donosi Krizni štab, srpska javnost je često zbunjena.

 

Na primer, iako je sada broj zaraženih mnogo veći nego što je bio u martu, epidemiolozi su saglasni da se neće opet uvoditi vanredno stanje. Mnoge građane to buni i pitaju se, zašto se sada ne uvodi vanredno stanje, a proglašeno je kada je broj zaraženih bio daleko manji.

 


To je bio početak epidemije, tada smo imali najviše obolelih i umrlih među starijima, hroničnim bolesnicima. Da nismo uveli vanredno stanje, kritikovali bi nas. Ti isti su nas kritikovali što smo uveli vanredno stanje, pa što smo ga ukinuli — objasnio je dr Branislav Tiodorović na TV Prva, pa dodao:

 

Ponekad se i stručnjacima razlikuje mišljenje, pa to podseća na politiku. U tom trenutku smo radili nešto što nam je omogućilo da sačuvamo živote najugroženijih, što se recimo u Švedskoj nije desilo. Može se diskutovati o umrlima, ali ako uporedimo podatke koje imamo sa Švedskom, Švajcarskom, mismo neuporedivo bolji. Ovo je posledica nepoštovanja mera, svi smo bili u popuštanju mera, ljudi su jedva čekali da izađu, da se opuste, ali smo u tome preterali.

 

 

makonda-tracker