ZDRAVLJE

NIJE VAM LAKO DA NOSITE ZAŠTITNE MASKE PO VRUĆINAMA? Lekari savetuju šta je najbolje uraditi!

0

Zbog visokih tempartura nošenje ovog zaštitnog sredstva može da postane nelagoda, evo šta predlažu stručnjaci.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nošenje zaštitnih maski zbog širenja korona virusa obavezno je u gradskom prevozu, u kafićima i zatvorenim prostorijama.

 

Temperature rastu, a nošenje zaštitnih maski ostaje i dalje naša odgovornost, a od pre nekoliko dana postala je i naša obaveza u pojedinim zatvorenim prostorima, poput javnog prevoza.

 

Zbog visokih tempartura nošenje ovog zaštitnog sredstva može da postane nelagoda, evo šta predlažu stručnjaci.

 

Dr Tereza Marej Amato je putujući javnim prevozom do posla na Menhetnu zaključila da maske i vrućina nisu dobra kombinacija, piše "WebMD".

 

"Bio je veoma topao dan, meni je bilo prevruće", rekla je direktorka Urgentne medicine "Long Island Jewish Forest Hills" koja uprkos neprijatnom osećaju nije skinula masku i savetovala je svima da u postupe isto.

 

"Iako znamo da će biti malo neprijatno, zaista mislim da je korist veća od nelagode zbog malo vrućine dok se nosi maska", rekla je Amato.

 

foto: Shutterstock

Problem može da nastane i zbog znoja koji se pojačano luči a koji smanjuje efikasnost maske. Savet dr Amato je da uvek nosimo rezervnu masku kojom ćemo zameniti onu mokru.

 

"U savršenom svetu, imali bismo uvek u džepu nekoliko čistih maski, ali znam da je to često nemoguće", rekla je i preporučila da, ukoliko dođe do smetnji sa disanjem prilikom nošenja maski, odemo u hlaodvinu, distanciramo se od ljudi i nakratko skinemo masku.

 

Obavezno moramo i da vodimo računa o hidrataciji, pa da redovno uzimamo tečnost.

 

Stav dr Amato podržao je i dr Valid Džavejd, šef odeljenja za infekcije i prevenciju u Njujorku koji je rekao da se KOVID-19 i dalje nezaustavljivo širi pa je i tokom vrućih letnjih dana izuzetno važno nositi masku.

 

Važno je samo, napomenuli su stručnjaci, da se maskama prekriju i nos i usta, a ukoliko je disanje otežano kroz guste pamučne maske mogu se nositi one lakše hiruške. Međutim, stručnjaci se zalažu za upotrebu domaćih višeslojnih pamučnih maski kako bi se zalihe medicinskih sredstava sačuvale za medicinske radnike.

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker