korona opet bukti

"DUG PERIOD BORBE JE PRED NAMA": Dr Predrag Kon progovorio o RIGOROZNIM merama i šta bi moglo da se dogodi na JESEN

0

Preko leta nije realno očekivati drastične zabrane, ali zato na jesen... Evo kakve su prognoze epidemiologa dr Predraga Kona.

foto: Miloš  Tešić/ATAImages
foto: Miloš Tešić/ATAImages

Poslednjih dana širom Srbije registruje se sve više novih slučajeva korona virusa, a bolnice se pune, na Infektivnoj klinici u Beogradu nema više slobodnih kreveta... Među zaraženima je sve više mladih ljudi.

 

"Mi nismo ni izašli iz prvog talasa, ovo jeste nova faza aktivnosti virusa, ali ne verujem da će dostići nivo kao na početku. Dug period borbe je pred nama, završiće se ili stvaranjem kolektivnog imuniteta, što će trajati par godina, ili vakcinacijom", rekao je dr Predrag Kon gostujući na TV Pink.

 

Evropska istraživanja, koja su rađena u nekim zemljama, pokazuju da je kolektivni imunitet oko 10%, što nije ni blizu dovoljno, ali "bolje išta nego ništa", smatra dr Kon.

 

 

Dr Kon kaže da nije moguće kontrolisati situaciju na okupljanjima kakvi su recimo muzički festivali, ali podseća da na EXIT neće moći da se uđe bez negativnog testa na korona virus. Ipak, nije moguće zaustaviti sve, između ostalog i iz ekonomskih razloga, kaže dr Kon. Zabrane takvih događaja nisu retkost, i "o tome se razmišlja".

 

"Mi moramo vrlo ozbiljno da shvatimo, ova situacija će trajati. Ono što se sada dešava, mi imamo proglašenu epidemiju, a u Novom Pazaru vidimo da je proglašena vanredna situacija. To će u bliskoj budućnosti vrlo verovatno biti korišćeno i na drugim mestima, jer to omogućava zabranu javnih okupljanja, meru gde nemate policijski čas, ali zabranom javnih okupljanja vi smanjujete masovne kontakte i širenje. Malo je krupan zalogaj to za jedan veliki grad, ali i o tome se razmišlja. Kao i o zatvaranju noćnih klubova na primer, ili ograničavanju rada kafića i restorana. Što pre to treba da razumeju oni koji se time bave, i da vrate mere", kaže dr Kon.

 

foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

Maturske večeri su povećanje rizika i tu nema dileme.

 

"Da li je odgovorno? Svakako da nije, i maturske večeri bi trebalo odložiti. Preporuka je da se izbegavaju takve proslave, okupljanje u noćnim klubovima. Ono što je jedino u ovom trenutku moguće, meni niti bilo kome ko misli da treba sve zatvoriti, to jednostavno nije alternativa. U našoj situaciji to je nedopustivo i ne može da se sprovede. Mi moramo da imamo period godine kad u takozvanoj novoj normalnosti potpuno slobodno živimo.

 

Šta ćemo da radimo kad dođe jesen, zima, kad budemo sve vreme u zatvorenom? Ukoliko ovaj virus opstane, a sada je praktično samo teoretska priča da neće opstati, tada će biti mere zabrane javnog okupljanja, ili eventualno čak i neke rigoroznije mere. Mere sada ne mogu ništa pomoći, glavna stvar je ponašanje pojedinca, i opšte ponašanje.

Prijemni ispiti mogu da se održe, samo je potrebno više ljudi koji će raditi na kontroli odstojanja. Rizik postoji, ali je moguće potpuno ga smanjiti takvim merama.

 

Treba uspostaviti sistem da preporuka nije kao da ništa nisi rekao. Ako se preporuka poštuje, završili smo više od pola posla. Ako se preporuka ne poštuje, onda se insistira na merama. Mere nikad nisu nešto što se dobro prihvata, pogotovo sad u leto. Nije logično očekivati da bude nekih drastičnih zabrana, sem ako imamo situaciju kao što je sad u Novom Pazaru", rekao je dr Kon.

 

 

makonda-tracker