mnogi to previđaju

„MOŽEMO DA NAPRAVIMO VELIKU TRAGEDIJU”: Darija Kisić Tepavčević tvrdi da je baš ovo najveći RASADNIK INFEKCIJE

2

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević osvrnula se na činjenicu da među zaraženima virusom korona ima najviše mladih osoba.

foto: A.K./ATAImages
foto: A.K./ATAImages

–– Ono o čemu sigurno treba razmisliti i o čemu smo pričali, što će da sledi u nekom narednom periodu je da se ograniči rad klubova, da bi smanjili izlasci do jutra. Ovo je nepopularno, ali se mora. To jeste najveći rasadnik infekcije –rekla je Kisić za TV Pink.


Ona je navela da je to sada najčešći put prenošenja infekcije i da je posebno opasno ukoliko mlađi ljudi, koji odlaze u noćni provod, žive sa hroničnim bolesnicima ili sa starijim osobama.

 

– Možemo da napravimo veliku tragediju u kući takvim ponašanjem – naglasila je ona.

 

 

Ona je rekla da isključivo od našeg ponašanja zavisi tok epidemije.

 

 Više od 140 osoba koje su juče potvrđene kao pozitivne su sve do juče normalno funkcionisale, kretale se, bile u kontaktu sa drugim ljudima i širili su virus. Zato je važno da se svi ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari zaraze – rekla je doktorka.

 

foto: Shutterstock

 

Prema njenim rečima, više od polovine zaraženih dalo je podatke da je boravilo ne nekoj proslavi, u zatvorenom prostoru, u nekom klubu, nekoj manifestaciji.

 

Ona je navela i da su osobe kod kojih se poslednjih dana potvrđuje infekcija uglavnom uzrasta od od 20 do 40 godina starosti, dodajući da u najvećem broju slučajeva i uglavnom nemaju simptome.

 

 Podatak da obolevaju osobe koje spadaju u grupu mlađih odraslih, nam značajno govori. Znam da je ovo što sam rekla o ovakvom mogućem pooštravanju jako nepopularno, ali je usmereno da bi se smanjili izlasci do jutarnjih sati – rekla je dr Kisić Tepavčević.

 

 

makonda-tracker