OVO TREBA DA ZNATE

BEZ ZAKAZIVANJA, BEZ KOMPLIKACIJA: Ako imate ove simptome, OBAVEZNO posetite kovid ambulantu u domu zdravlja

0

Ne bi trebalo odmah da se uputite prema Klinici za infektivne i tropske bolesti, već je neophodno da se najpre javite u ambulantu namenjenu upravo dijagnostici virusa korona

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od kovid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba najpre da se jave u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja.

 

U tim ambulantama će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura i urađen brzi test.

 

Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građani treba da se jave u trijažnu službu Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS ili KBC Bežanijska kosa, gde će lekari navedenih zdravstvenih ustanova odrediti dalji način lečenja.

 

Ministarstvo naglašava da nije potrebno pozivati telefonskim putem domove zdravlja, već se odmah javiti lekarima u navedenim posebnim ambulantama i obaviti pregled.

 

foto: Shutterstock

Radno vreme domova zdravlja, odnosno kovid ambulanti pri domovima zdravlja, je radnim danima od 7 do 20 časova, a vikendom od 8 do 18 časova.

 

Prethodnih dana zabeležen je povećan broj građana koji su direktno dolazili u prijemnu ambulantu Klinike za infektivne i tropske bolesti, i to bez ikakvih simptoma ili sa simptomima drugih oboljenja, koja se lako i efikasno dijagnostikuju i leče u domovima zdravlja, stoga je važno da svi kovid suspektni građani poštuju ovu proceduru i prvi pregled obave u kovid ambulanti u svom domu zdravlja.

 

 

makonda-tracker