zdravlje na prvom mestu

"MOGUĆE JE DA JE VIRUS KORONA U EVROPU STIGAO MNOGO RANIJE": Ovo su najnoviji podaci stručnjaka!

0

Kako se virus širio svetom i kako su simptomi bolesti postajali sve jasniji, mnogi su se zapitali da li su i sami u nekom trenutku preležali korona virus.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Samo dan pre nego što je 2. februara potvrđen prvi smrtni slučaj od korona virusa van teritorije Kine, objavljena je smrt 64-godišnjeg Endija Gila, uticajnog muzičara, gitariste i frontmena benda “Gnag of four”. Gil je umro od upale pluća nakon što se dve nedelje lečio u bolnici “St. Thomas” u Londonu, piše Gardijan, a prenosi Jutarnji list.

 

Razvoj njegove bolesti je prilično iznenadila i njegove lekare. U pitanju je bilo naglo pogoršanje opšteg stanja organizma, nizak nivo kiseonika i otkazivanje organa. Gil se razboleo krajem novembra, po povratku iz Kine, gde je nastupao sa bendom. Ubrzo nakon toga se razboleo i njihov 26-godišnji organizator turneje. On je odmah zadržan na bolničkom lečenju zbog respiratorne infekcije.

 

Kada su iz Kine, a potom i iz Italije stizale vesti o bolnicama koje više nemaju gde da smeste obolele od koronavirusa, Gilova udovica Katrin Majer je posumnjala da je njen partner zapravo bio jedna od prvih žrtava virusa COVID-19.

 

U blogu koji je objavila prošlog meseca, Majer je saopštila da je svoju sumnju prenela i pulmologu koji je lečio poznatog gitaristu. Lekar je odgovorio da oni u početku nisu razumeli žašto se Gilovo stanje naglo pogoršalo, ali da je zbog sve više informacija o simptomima korona virusa vrlo moguće da je Gil bio zaražen uprvao koronavirusom.

 

Takođe, genetska analiza novog korona virusa sugeriše da se virus u Kini među ljudima pojavio krajem novembra ili početkom decembra 2019. Međutim, dok je Kina Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) prijavila da je prvi slučaj evidentiran 8. decembra, vladini podaci do kojih su došli novinari Saut Čajna morning posta upućuju da je prvi slučaj koronavirusa zabeležen još 17. novembra.

 

Kako se virus širio svetom i kako su simptomi bolesti postajali sve jasniji, mnogi su se zapitali da li su i sami u nekom trenutku preležali korona virus.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker