pokušajte

AKO NE MOŽETE OVO, IDITE LEKARU: Ovaj JAPANSKI test od 20 sekundi procenjuje koliki je rizik da doživite moždani udar

0

Japanski naučnici su osmislili jedan test koji na jednostavan način može da proceni koliki je rizik da osoba doživi moždani udar.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Mozak ima ključnu ulogu u zdravlju čoveka, te je veoma važno da ga sačuvamo, piše Stil.

 

Ako dođe do oštećenja krvnih sudova mozga, čoveku preti moždani udar. Posle moždanog udara pogođeni deo mozga prestaje da funkcioniše, te dolazi do neuroloških ispada.

 

Japanski naučnici su osmislili jedan test koji na jednostavan način može da proceni koliki je rizik da osoba doživi moždani udar.

 

Naime, reč je o testu održavanja ravnoteže na jednoj nozi za koji se veruje da je veoma dobar pokazatelj verovatnoće moždanog udara.

 

 

Jasuharu Tabara sa Univerziteta Kjoto sa svojim kolegama vodio je istraživanje u kojem je učestvovalo 1300 ispitanika od 67 godina u proseku.

 

Svi ispitanici su dobili zadatak da stoje na jednoj nozi, otvorenih očiju, te da u tom položaju održavaju ravnotežu 20-ak sekundi.


Ovaj test bazira se na ideji da je održavanje ravnoteže najbolji pokazatelj funkcionalnosti mozga.

 

Ljudi koji to ne mogu da izdrže treba da posete lekara, osim ako za to ne postoji neki drugi telesni razlog (poput povrede noge).


Nakon toga je provereno zdravlje njihovog mozga, a rezultati su pokazali da se više od 30 posto ispitanika koje se mučilo sa održavanjem ravnoteže u stvari imalo različite probleme u mozgu, poput zadebljanih kapilara.

 

Ovaj test odobrili su i naučnici i lekari.

 

Iako su i ranije postojale studije koje su povezivale državanje i neravnotežu

s mogućnim abnormalnostima mozga, ovo je prvi test koji je dodao tačno vreme u kojem se može odrediti šta je normalno, a šta ne, čime se povećava preciznost testiranja, piše Quartz.

 

 

makonda-tracker