ne zvuči optimistično

VIRUS KORONA IPAK MOŽE DA PREŽIVI I OVU TEMPERATURU! Rezultati nove studije uplašili istraživače

0

Budući da u svetu ima više od 2,7 miliona slučajeva zaraze korona virusom, zabrinutost zbog ove bolesti danas je široko rasprostranjena. Iako su mnogi stručnjaci savetovali da pranje odeće na visokoj temepraturi može ubiti virus, nova studija sugeriše da to baš i nije tako.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Istraživanje, koje su predvodili istraživači sa Univerziteta Aix-Marseille, pokazalo je da virus zapravo može da preživi na temperaturama do 92 stepena! U studiji je tim naučnika koristio ćelije bolesnika s korona virusom u Berlinu kako bi testirao okruženje u kojem on može da preživi.

 

Ni medicinska oprema više nije sigurna?


Kao deo jednog testa, istraživači su polako zagrevali ćelije na 60 stepeni. Rezultati su pokazali da virus može da preživi i razmnožava se na ovoj temperaturi u nesterilnom okruženju. Potom su temperaturu podigli na 92 stepena i otkrili da i na njoj virus može da preživi do 15 minuta, piše Mirror.

 

Ovi rezultati izazivaju zabrinutost zbog načina na koji istraživači u laboratorijima postupaju s korona virusom. Medicinska oprema obično se zagreva na 60 stepeni tokom 30 minuta radi dezinfekcije, ali nalazi sugerišu da to možda nije dovoljno.

 

"Rezultati predstavljeni u ovoj studiji trebali bi da pomognu u odabiru najprikladnijeg protokola za inaktivaciju kako bi se sprečilo izlaganje laboratorijskog osoblja zaduženog za direktno i indikrektno otkrivanje Sars-CoV-2 u dijagnostičke svrhe", napisali su istraživači.

 

Sve ćemo prati s dodatkom izbeljivača?

 

U međuvremenu, nalazi takođe pokazuju da čak i vruće pranje možda nije dovoljno za ubijanje korona virusa ako se on nalazi na vašoj odeći. To znači da će možda biti pametno prati veš na najvišoj temperaturi, ali s dodatkom izbeljivača.

 

"Normalno pranje odeće smanjiće rizik od prenošenja mikroba. U određenim situacijama odeću treba oprati na višim od uobičajenih temperatura i proizvodom na bazi izbeljivača kako bi se rizik od prenosa sveo na najmanju moguću meru", savetuje Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije.

 

 

makonda-tracker