nova saznanja

ŠTA KORONA ZAPRAVO NAPADA? Dr Darija Kisić Tepavčević progovorila o NOVIM teorijama o virusu zbog kog pati čitav svet

1

Danas je ukupan broj zaraženih povećan na 5318...

foto: Miloš Tešić / ATAImages
foto: Miloš Tešić / ATAImages

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević je na pitanje da li je tačno da koronavirus zapravo napada hemoglobin i na taj način zaustavlja raspodelu kiseonika po telu i rad plućao dovorila da postoje različite hipoteze.

 

- Da, pojavljuju se različite hipoteze i o mogućim uzrocima, odnosno faktorima rizika koji mogu da doprinesu lošem toku bolesti pojedinim protektivnim faktorima, kao i različite teorije o patogenezi, odnosno toku bolesti.

 

Jedna od ovih koja se pojavila direktno je povezana sa hemoglobinom. Postoje neke teorija da ovaj virus može da utiče na istiskivanje kiseonika iz hemoglobina, pa da on direktno dovodi do hipoksije. To su sada različite naučne teorije koje će se tek u narednom periodu detaljnije ispitati - objasnila je doktorka Darija.

 

Na navode da respiratori mogu biti štetni po zdravlje, rekla je da su u pitanju mašine koje su nam trenutno najdragocenije.

 

- Nema dokaza da može negativno da deluje na tok bolesti, mehanička ventilacija je ta koja značajno spasava živote – zaključila je Kisić Tepavčević.

 

Da podsetimo, virus korona je potvrđen kod još 445 osoba u Srbiji, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 5.318 i preminulo je još četiri osobe.

 

 

makonda-tracker